Amazon v skladiščih testira humanoidne robote

Magazin 25. Okt 202305:45 0 komentarjev
Amazon, humanoidni robot, Digit, skladišče,avtomatzacija
Foto: PROFIMEDIA

Podjetje Amazon v skladiščih testira humanoidne robote. Sindikati opozarjajo na izgube delovnih mest, kar pa tehnološki velikan zanika.

Tehnološki velikan Amazon je pred dnevi javnosti predstavil humanoidne robote za delo v skladiščih.

Robot, imenovan Digit, ima roke in noge, predmete pa lahko premika, prijema in z njimi ravna podobno kot človek. Kot so sporočili iz podjetja, želijo s to potezo “razbremeniti zaposlene, da bi tako izboljšali dostavo strankam”.

Delavski sindikati so uvedbo humanoidnih robotov komentirali, da Amazon svoje delavce “že več let obravnava kot robote”. “Amazonova avtomatizacija je tekma na vrat na nos za izgubo delovnih mest,” je za BBC dejal Stuart Richards iz britanskega sindikata GMB. “Priča smo bili izginjanju na stotine delovnih mest v Amazonovih centrih za dostavo.”

Amazon je ob napovedi uvedbe robotov sporočil, da so robotski sistemi pomagali ustvariti “sto tisoče novih delovnih mest”. “To vključuje 700 kategorij novih vrst delovnih mest, ki pred tem v podjetju niso obstajala,” so sporočili iz podjetja.

Po navedbah tehnološkega velikana ima ta zdaj več kot 750.000 robotov, ki “sodelujejo” z ljudmi in jih pogosto uporabljajo za “ponavljajoče se naloge”. Glavni tehnolog Amazon Robotics, Tye Brady, je novinarjem povedal, da so ljudje “nenadomestljivi”, in zanikal namigovanja, da bi lahko podjetje v prihodnosti imelo popolnoma avtomatizirana skladišča.

Amazon je v zadnjih letih povečal uporabo robotov, s čimer želi znižati stroške poslovanja. Lani je družba objavila, da preizkuša velikansko robotsko roko, ki lahko pobira predmete, za premikanje blaga po svojih skladiščih že uporablja robote na kolesih, v dveh zveznih državah ZDA pa je začela uporabljati brezpilotna letala za dostavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!