Beckhamu se maje ugled zaradi nesramno velike vsote, ki mu jo je plačal Katar

Magazin 20. Nov 202213:33 0 komentarjev
David Beckham
Profimedia

Zdaj je že jasno, da je svetovni zvezdnik David Beckham sklenil 10 - letno 150 milijonov funtov vredno pogodbo (okoli 170 milijonov evrov) ter postal ambasador Katarja, zaradi česar je seveda tudi prvi obraz svetovnega prvenstva v nogometu 2022. Vendar pa se zdi, da bodo katarski milijoni oboževanega Beckhama spravili ob njegov status prijazne in strpne zvezde.

Številni zvezdniki so se odpovedali milijonom in nastopu v Katarju, zato je seveda Beckhamova pogodba naletela na ostre kritike. Ikono Manchester Uniteda obtožujejo dvoličnosti, da zastopa državo, ki ne spoštuje pravic tujih delavcev in pravic istospolnih parov ter žensk.

Prvi mož svetovnega nogometa Gianni Infantino sicer na očitke odgovarja, da so precej dvolični: “Te kritike so v osnovi nepravične, enostranske, so le hipokrizija. Za vse, kar smo Evropejci počeli v zadnjih tri tisoč letih, bi se morali opravičevati naslednjih tri tisoč let, preden bi začeli dajati moralne lekcije drugim ljudem.”

Gianni Infantino
PROFIMEDIA

Kaj pa pravi David Beckham? Predvsem brani svojo vlogo veleposlanika Katarja in poudarja, da bo svetovno prvenstvo platforma za “napredek, vključevanje in strpnost”. Oboževalcem je na mladinskem festivau v Dohi sporočil, da je “danes dan za sanje”, in dodal: “Katar je sanjal o tem, da bo svetovno prvenstvo pripeljal na kraj, kjer še nikoli ni bil, vendar da ne bo dovolj le doseči stvari na igrišču. Igrišče bo le osnova za napredek. Sanje se lahko uresničijo. Zato ste tukaj. Delite dvojno strast Generation Amazing do nogometne igre in tega, da bi svet postal bolj strpen in vključujoč.” Najbolj je nogometnega zvezdnika kritizirala skupnost LGBT+, Di Cunningham, soustanovitelj skupine Three Lions Pride pa pravi, da ga zaradi njegove vloge plačanega ambasadorja ne bi smeli več obravnavati kot velikega zaveznika. Beckham je dejal, da Katar in njegovi veleposlaniki spreminjajo življenja na bolje. “Vsak izmed velikih igralcev, s katerimi sem imel srečo igrati, je začel popolnoma enako,” je dejal ter vzneseno nadaljeval: “Na vrtu, v parku ali ulici pred svojim domom le z žogo in domišljijo, ki je imela prosto pot. Pred skoraj dvema desetletjema je imela majhna skupina ljubiteljev nogometa iz Katarja prav tako fantastične sanje: da bi lahko v svojo domovino in na Bližnji vzhod prvič pripeljali največjo nogometno predstavo na svetu. In zdaj smo tukaj. Kajti ko so sanje izkoriščene in pomešane s predanostjo in trdim delom, niso več sanje, ampak resničnost. Vsem vam želim reči, danes je vaš dan za sanje.” Svetovno prvenstvo bo trajalo od 19. novembra do 18. decembra, ko so bo igral finale v mestu Lusail, na stadionu, ki sprejme kar 80.000 gledalcev, ko v Katarju praznujejo nacionalni dan in ima večina ljudi prosto.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.