Poceni prenova kopalnice, ki je dala vrhunski rezultat

Magazin 24. Nov 202205:30
kopalnica
Zadovoljna.hr

Če razmišljate o osvežitvi kopalnice, predvsem o novih keramičnih ploščicah, in imate omejen proračun, ne skrbite – vidno spremembo lahko naredite sami brez posojila ali minusa na računu. Potrebna je le dobra priprava, nekaj kreativnih idej in malce časa.

Kopalnico lahko “osvežite” že s tem, ko prebelite ploščice. Ključ poceni prenove je torej v tem, da ne bo razbijanja ploščic in potem polaganja novih, ampak bo za občutek novega poskrbelo že barvanje ploščic. In kako se tega lotiti? Ko ste odstranili dodatke na stenah in tleh, ste pripravljeni na začetek.

1. Priprava

Najprej celotno površino pripravite za beljenje ter ploščice in fuge temeljito očistite z abrazivnim čistilom. Po tem ploščice rahlo pobrusite z brusnim papirjem, da odstranite vodni kamen in nepravilnosti. Celotno površino še enkrat očistite s suho krpo in čistilom za steklo.

2. Zaščita

Z lepilnim trakom zaščitite robove ob stropu in tleh ter površine okoli opreme oziroma pripravite površino za barvanje stenskih ploščic (talne na koncu).

Če so fuge poškodovane ali imajo vdolbine, jih je treba zapolniti s fugirno maso. Podobno storite, če so na stenah luknje od stojal in nosilcev. Čas sušenja je dve uri.

3. Beljenje

Za prvi nanos barve potrebujete temeljni premaz, da ustvarite podlago za barvo. Z majhnim klasičnim valjčkom (ne spužvastim) na ploščice nanesite osnovno barvo in vzporedno barvajte fuge tako, da valjček nekoliko zavrtite in z robnim delom pokrijete fuge.

En liter zadostuje za 18 kvadratnih metrov, sušenje pa traja osem ur.

Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr
kopalnica kopalnica
Zadovoljna.hr

Sledi barva za beton (v želenem odtenku), polmatirana barva za ploščice in stene, ki je visoko obstojna in odporna proti vlagi in obrabi. Nanašajte jo enako kot osnovno, najprej en sloj, nato po osmih urah sušenja drugi sloj. Za dve plasti zadošča posoda prostornine 2 do 2,5 litra.

Odstranite lepilne trakove in za beljenje pripravite talne ploščice. Na njih ne sme biti reliefnih tekstur. Lepilne trakove nalepite na spodnje robove stene. Barva za beton ni priporočljiva za talne ploščice, ker se hitreje poškoduje kot tekoča plastika, ki je zelo obstojna in odporna proti vlagi in poškodbam.

Tekoča plastika ne potrebuje temeljnega premaza. Prvo plast tekoče plastike je treba zmešati z malo (10 %) razredčila v plastični posodi za barvo. Z valjčkom jo enakomerno nanesite po ploščicah in fugah, počakajte 12 ur, da se posuši, in nanesite še drugo plast, po 12 urah pa še tretjo.

Čas sušenja je najmanj 24 ur.

Namesto tekoče plastike lahko uporabite barvo za beton v dveh plasteh, vendar jo morate prekriti s prozorno ali belo zaščitno plastjo. Barva ne bo tako obstojna (do 5 let) v primerjavi s tekočo plastiko (10 let ali več).

Na kaj morate biti pozorni?

Če želite obdržati ista držala za toaletni papir, brisače, poličke in podobno, jih lahko pobarvate z avtolakom v dveh nanosih. Če želite imeti pisane ploščice ali jim dodati različne oblike in ornamente, lahko uporabite lepilne trakove ali šablone (lahko jih kupite na spletu), vendar to ni priporočljivo, še posebej če imate stare ploščice, ki niso povsem ravne.

kopalnica
Zadovoljna.hr

Tako barva za beton kot tekoča plastika pustita na ploščicah rahlo reliefni učinek (podobno kot na stenah), vendar je to videti veliko lepše kot klasične gladke ploščice.

Če na tako podlago nalepite krep papir ali šablono, je zelo velika verjetnost, da vam bo barva iztekla.

Če želite celotno ploščico pobarvati v drugo barvo, da dobite karo ali črtast talni vzorec … se lahko odločite za krep papir, vendar morate biti pri lepljenju čez fugo in rob ploščic zelo natančni, piše Zadovoljna.hr.

Ob odločitvi za beljenje ploščic vseeno premislite, katere stvari bi v kopalnici vendarle zamenjali, pa da to ne zahteva veliko (predvsem gradbenega) truda. Dodatno razliko bosta poleg svežih ploščic lahko naredila tudi nov umivalnik in ogledalo. Tudi menjava majhnih detajlov naredi razliko, kar vidite  tudi v prenovi kopalnice, ki smo jo danes predstavili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.