Bo kava iz kavnih zrn kmalu preteklost?

Magazin 06. Okt 202305:49 1 komentar
Atomo Coffee - kava brez zrn
Foto: Atomo Coffee/REUTERS

Kava velja za enega najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Razvada za zadovoljevanje potreb po kavi pa čedalje bolj negativno vpliva tudi na okolje. Zaradi globalnega segrevanja se namreč plantaže umikajo na višje in hladnejše predele. Posledica tega pa je hitro krčenje gozdov, kar še poglablja vplive na podnebne spremembe. Bi lahko bila rešitev za okolje in ljubitelje kave kavni zvarek, narejen brez kavnih zrn?

Rešitev za ljubitelje kave in okolje bi utegnilo ponuditi ameriško start up podjetje Atomo Coffee, za katerim stojijo vlagatelji, ki sodelujejo tudi s podjetjem Beyond Meat, ki se ukvarja s proizvodnjo rastlinskih mesnih nadomestkov.

Podjetje bo namreč na trg kmalu lansiralo prvo kavo, ki pa bo narejena brez pravih kavnih zrn. Izumitelji upajo, da bodo s tem zmanjšali negativen vpliv te priljubljene pijače na okolje.

Kofeinski zvarek bo narejen iz superživil (med superživila med drugim spadajo različne alge, trave, sadje, zelenjava, žita, oreščki itd.) in odpadnih rastlinskih sestavin, kot so semena datljev, s čimer lahko posnemajo molekularno strukturo kave.

Potencial inovacije so prepoznali tudi nekateri vlagatelji, ki so v podjetje Atomo Coffee že investirali slabih 50 milijonov evrov, piše Reuters.

Kakšen je vpliv kave na okolje?

Zaradi globalnega segrevanja in v iskanju hladnejšega podnebja se plantaže kave, zlasti tiste, na katerih se goji predvsem pri baristih zelo priljubljena in občutljiva sorta kave arabica, pomikajo v višje ležeče predele. Pri tem pa uničujejo in krčijo gozdove in tako še pospešujejo podnebne spremembe.

“Gojenje kave povzroča skrb vzbujajoče krčenje gozdov. Zaradi nje na dan izgine kar 34 kvadratnih kilometrov gozdov. Govorimo o aparatu za kavo, ki se nikoli ne ustavi, vedno išče več zemlje, in to je tisto, kar skušamo preprečiti,” je za euronews.green dejal izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Atomo Coffee Andy Kleitsch. Podjetje bo produkt prvič predstavilo na petkovem festivalu kave v New Yorku.

Krčenje gozdov je za izgorevanjem fosilnih goriv namreč drugi najpogostejši vzrok podnebnih sprememb. Nekatere študije so pokazale, da bo do leta 2050 zaradi podnebnih sprememb približno polovica površin, na katerih se trenutno prideluje kava, postala nerodovitna, piše Reuters.

Kako bi lahko kava brez zrn pomagala planetu?

V podjetju Atomo trdijo, da njihova hladno kuhana kava brez zrn povzroča 93 odstotkov manj emisij ogljika in porabi 94 odstotkov manj vode kot običajna kava.

Podobne rezultate podjetje pričakuje tudi za svojo različico vroče kave brez zrn. Tudi ta je narejena večinoma iz recikliranih sestavin, kot so datljeve peške, ki se običajno zavržejo v komercialnem proizvodnem procesu. Pri procesu proizvodnje so sestavine namočena v grozdnem izvlečku, cikoriji in drugih okusih ter okrepljene s kofeinom iz čaja.

Podjetje s svojim produktom najprej meri na kavarne, saj bo 450 gramov njihove kave v začetku stalo kar okoli 20 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje