Britanska kraljica po več mesecih prvič v javnosti

Magazin 29. Mar 202214:51 > 14:51
Kraljica Elizabeta
Foto: PROFIMEDIA

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes prvič po več mesecih pojavila na javnem dogodku, in sicer na zahvalni maši in uradni pogrebni slovesnosti za svojega pokojnega moža princa Philipa, ki je lani umrl v starosti 99 let. Kraljica je imela namreč v zadnjem času težave z zdravjem.

Britanska monarhinja Elizabeta II., ki bo prihodnji mesec dopolnila 96 let, se že več mesecev ni udeležila nobenega večjega javnega dogodka zunaj svojih kraljevih rezidenc, potem ko je oktobra lani preživela noč v bolnišnici, v začetku leta pa je zbolela za covidom-19.

Edinburški vojvoda Philip, s katerim je bila kraljica poročena 73 let, je umrl 9. aprila lani, le nekaj tednov pred svojim stotim rojstnim dnem, po zdravljenju bolezni srca. Zaradi takratnih omejitev, povezanih s koronavirusom, so bili dobro pripravljeni načrti za njegov pogreb v naglici spremenjeni, zato se je pogrebne slovesnosti na koncu udeležilo le 30 žalujočih, na čelu z osamljeno kraljico.

Na slovesnosti tudi vsi njeni otroci

Ob današnji maši, kjer se je zbralo 1800 ljudi, pa se je ponovno ponudila priložnost za vključitev elementov prvotnega načrta, vključno s pridigami, molitvami in glasbo, ki jih je izbral sam princ Philip. Velik poudarek je bil na njegovem dobrodelnem delu, zlasti na programu podeljevanja nagrad vojvode Edinburškega za mlade po vsem svetu.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Današnje slovesnosti so se udeležili vsi vidni člani britanske kraljeve družine. Kraljica Elizabeta je sedela ob svojem sinu, princu Andrewu, ki se prav tako nekaj časa ni pojavljal v javnosti po obtožbah zaradi prijateljevanja z obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Prisotni so bili tudi princesa Anne, princ Edward in princ Charles.

Med preostalimi visokimi gosti so bili med drugim prisotni tudi britanski premier Boris Johnson, monaški princ Albert, danska kraljica Margrethe, norveški kralj Harald in kraljica Sonja ter španski kralj Felipe VI. in kraljica Letizia.

Komentari

Vaš komentar