Če želite popoln okus kave, jo morate pravilno hraniti

Magazin 25. Okt 202119:00
zrna kave
Profimedia

Mmm, kako lepo diši! Za marsikoga se dan začne šele po prvi skodelici kave. Če hočete, da ima ta popoln okus, pa jo morate znati tudi pravilno hraniti.

Kava ima 5 sovražnikov

Vročina, vlaga, kisik, čudne vonjave in svetloba škodijo kavi. Vedno jo shranjujte daleč od teh roparjev njene arome!

Kolikor bolj fino mleta je kava, toliko več izhlapelih predelov ima. Pravi poznavalci zato vedno kupujejo kavo v zrnu, ki se zmelje šele, preden jo poparite. A brez skrbi: tudi mleta kava po enem tednu še ne izgubi arome – in če ste pravi kavoljub, z viškom tega opojnega napitka nimate težav.

kavna zrna
Profimedia

Neprodušno shranjevanje

Kavo shranite v originalni embalaži (ne pretresajte je!) v neprozorni keramični posodi. Idealna je zatesnitev z gumo. Doza naj vedno stoji na hladnem in suhem mestu.

Hladilnik je tabu

Tam je vlažno, druga živila pa oddajajo svoje vonje. Poleg tega temperaturna nihanja ob odpiranju in zapiranju poslabšajo kakovost kave.

Ne kupujte na zalogo

Kupite vedno le toliko kave, kolikor je boste porabili v enem tednu. Če jo želite imeti več za vsak primer, jo lahko tudi zamrznete (a le cela zrna).

skodelica kave
Profimedia

Občutljive so tudi tablete s kavo

Previdno ravnajte tudi s tabletami in kapsulami za kavo, saj jih filtrni ovoj le slabo ščiti pred izgubo arome. Najbolj enostavne so embalaže, ki omogočajo vnovično zaprtje.

Arabica – zvezda med kavami

Najbolj priljubljena je kava arabica, ki izvira iz Etiopije, danes pa jo gojijo tudi v Braziliji. Približno 60 % kave na našem trgu je narejene iz te blage in lahke sorte.