CNN občudoval slovensko dolino, prelepi skriti zaklad Slovenije

Magazin 29. Dec 202120:30 0 komentarjev
Vipavska dolina

Vipavska dolina je od slovenske prestolnice oddaljena manj kot eno uro vožnje, a je turistični radar še ni dobro zaznal.

Bogata rodovitna pokrajina, ki se na zahodu razteza do italijanske meje, ima čarobno kombinacijo izjemnega vina in hrane, dramatičnih kraških pokrajin in srednjeveških gradov, ki se dvigajo nad lepimi vasicami.

Ima celo svojo mikroklimo – dih Sredozemlja, zagozden med apnenčastimi gorami. To je kraj, ustvarjen za avanture na prostem – ne glede na to, ali greste peš, s kolesom ali jadralnim padalom, ki lebdi nad dolino.

Tukaj je nekaj znamenitosti Vipavske doline, ki jih je treba obiskati.

Sledite vinski poti Vipavske doline

Klet
PROFIMEDIA

S trnovsko gozdno planoto na severu in kraško planoto na jugu ne preseneča, da je Vipavska dolina eno najrodovitnejših območij v Evropi.

Tu po dolini reže močan veter – burja, ki čisti zrak in ustvarja optimalne pogoje za izdelavo slovenskega vrhunskega vina.

Številne kleti – in še nešteto majhnih družinskih vinogradov – pridelujejo močno podcenjena vina, pri čemer mnogi uporabljajo slovensko avtohtono grozdje, vključno z belimi sortami zelen in pinela.

Za uvod v vina regije svojo pot začnite v Vinarski zadrugi Vipava 1894 v mestu Vipava. Zadruga, ki deluje od leta 1894, združuje vina 350 vinarjev. Med ogledom kleti in degustacijo lahko uživate v nekaterih najboljših vinih.

Za nadaljnji ogled je blizu klet Burja južneje od Vipave ali butični kleti Batič in Lepa Vida zahodno v Šempasu.

Od kmetije do mize

Hrana
PROFIMEDIA

Ista burja, ki piha po vinogradih, je razlog, da je zračno sušen pršut Vipavske doline velik tekmec italijanskemu dvojniku.

In ta blaga sredozemska mikroklima pomeni, da je dolina polna sadovnjakov, ki se šibijo pod težo marelic, breskev in kakijev.

Za ljubitelje hrane je na voljo vse, od rustikalnega do rafiniranega – od domače hrane na kmetijah do restavracij z Michelinovimi zvezdicami.

Pravzaprav sta dve od šestih slovenskih restavracij z Michelinovimi zvezdicami v Vipavski dolini: Dam v Novi Gorici in Gostilna Pri Lojzetu v čudoviti stavbi iz 17. stoletja v paladijskem slogu, Dvorcu Zemono, blizu Vipave.

Enkrat ali dvakrat na leto številne domače kmetije in vinske kleti odprejo svoja vrata za slovensko tradicijo osmica. V desetih dneh lahko v družabnem večeru poskusite njihovo vino in domače pridelke.

Obiščite Vipavo

Vipava
PROFIMEDIA

Vipava v svoj kompaktni prostor stlači veliko čudes, zaradi česar je očarljivo izhodišče za raziskovanje regije – še posebej če vas zanima vinski turizem.

Izvir Vipave prinaša še več lepote mestu pastelnih baročnih zgradb, lepih mostov in srednjeveškega stolpa Tabor, ki se dviguje nad reko.

Za čudovite razglede na mesto se lahko povzpnete peš po poti do ruševin vipavskega gradu iz 11. stoletja. Druga možnost je obisk muzeja vina in vipavske vinoteke za uživanje v vinih regije.

Odkrijte skoraj 2.000-letno zgodovino

Vipava
PROFIMEDIA

V Ajdovščini, enem največjih krajev v regiji, so ostanki rimske trdnjave Castra ob reki Hubelj. Zgrajeno okoli tretjega stoletja je največje ohranjeno rimsko obzidje v Sloveniji. Več o rimski zapuščini lahko obiskovalci izvejo v bližnji muzejski zbirki Ajdovščina.

Nekaj kilometrov proti zahodu, na vrhu hriba, je ljubka srednjeveška vasica Vipavski Križ.

Njene ozke stezice so primerne za potepanje, poudarki pa vključujejo baročno cerkev in ogled kapucinskega samostana z impresivno knjižnico redkih rokopisov in zbirko baročne umetnosti.

Za čisto romantiko – in izjemne poglede na gorato vipavsko pokrajino – je tu grad Rihemberk, ki gleda na vas Branik. Grad iz 13. stoletja, ki se je dograjeval čez stoletja, ima najvišji stolp v Sloveniji.

To je odlično okolje za koncerte in poroke, in če v mraku pogledate navzgor, boste videli veliko število netopirjev, ki letijo naokoli.

Pokukajte skozi naravno okno

V tej apnenčasti pokrajini, polni lepot, je ena, ki še posebej izstopa. Na robu Trnovskega gozda je naravno okno (Otliško okno), zevajoča luknja v apnencu, ki razkriva čudovit pogled na Vipavsko dolino.

Do okna boste prišli, če boste sledili dobro označeni poti, ki se začne v Športnem parku Pale v Ajdovščini, včasih po strmih, skalnatih tleh. Za krožno pot potrebujete tri ure, bodo pa razgledi vredni truda.

Bodite aktivni

Pohodnika
PROFIMEDIA

Pohod na Otlico vzbuja apetite po aktivnih dogodivščinah. Po vsem območju je več sto kilometrov pohodniških poti, in čeprav so mnoge srednje zahtevne, lahko najdete tudi lahke, kot je učna pot ob reki Hubelj, dolga tri kilometre.

14-kilometrska pot ob robu planote ponuja osupljive razglede, Vitovska krožna pot, dolga osem kilometrov, pa poteka mimo Vitovskega jezera, edinega naravnega jezera v Vipavski dolini. Ob jasnem dnevu pogled seže do Jadranskega morja.

Kolesarji lahko izbirajo med različnimi potmi, nekatere vključujejo sproščujoče pohode po vinogradih, medtem ko druge preizkušajo vašo vzdržljivost na vrhovih, ki dosežejo 1800 metrov.

Blagi začetek ponuja dvourni krog po spodnji Vipavski dolini od Nove Gorice do Dornberka in nazaj, mimo Mirenskega gradu in samostana Kostanjevica.

Tisti, ki iščejo izziv, se lahko lotijo triurnega vzpona na planoto Gora in hrib Kovk, kjer vzletajo jadralna padala. Pridružiti se jim je mamljivo, saj je lebdenje po nebu z jadralnim padalom eden najbolj razburljivih načinov raziskovanja Vipavske doline.

Ob reki Vipavi lahko opazimo kajakaše in deskarje, ki se prebijajo skozi bujno pokrajino.

Okusite dve kulturi v Novi Gorici

Nova Gorica
PROFIMEDIA

Slovenija se z Italijo sreča v mestih Nova Gorica in Gorica, kjer prek Trga Evrope poteka nevidna meja med državama.

Ko je bila s pariško mirovno pogodbo leta 1947 Gorica uvrščena pod Italijo, se je razvilo novo mesto Nova Gorica, ki je od takrat preraslo v živahno univerzitetno mesto. Združili sta moči, da bi postali skupna evropska prestolnica kulture za leto 2025, in sta prvi čezmejni mesti, ki jima je to uspelo.

Avtorica: Mary Novakovich/CNN

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!