Apple: prvo podjetje na svetu, ki je vredno tri bilijone dolarjev

Digitalno 03. Jan 202221:06 > 21:11 1 komentar
Apple
Stephane Mahe/REUTERS

Prvi delovni dan tega leta je za Apple zgodovinski. Ameriško tehnološko podjetje je namreč kot prvo na svetu doseglo tržno vrednost tri bilijone ameriških dolarjev.

Apple je danes dosegel nov mejnik. Ameriško podjetje je postalo prvo v zgodovini, ki je doseglo tržno vrednost tri bilijone ameriških dolarjev (kar je 3.000 milijard ameriških dolarjev oziroma 2.655 milijard evrov). Apple je tako prvo podjetje na svetu, ki kotira na borzi, ki je doseglo tolikšno vrednost.

Na prvi dan trgovanja v letu 2022 so se delnice družbe Apple sredi dneva za kratek čas podražile za tri odstotke in se povzpele na 182,88 ameriških dolarjev vrednosti, kar je nov rekord. S tem so presegle vrednost 182,85 ameriških dolarjev na delnico, ki so jo morale preseči, da bi podjetje doseglo rekordno tržno vrednost treh bilijonov ameriških dolarjev. Vrednost delnice je kasneje padla z rekordne ravni.

Applova tržna vrednost je prvič presegla prag enega bilijona ameriških dolarjev avgusta 2018, dve leti kasneje (avgusta 2020) pa je presegla vrednost dveh bilijonov ameriških dolarjev.

V letu 2021 se je vrednost Applovih delnic povzpela za skoraj 35 odstotkov. Podjetje je imelo koristi od cvetočega povpraševanja po novem iPhone 13 in drugih starejših modelih ter naročniških storitvah, kot so Apple Music, Apple TV+, iCloud in trgovina App Store. Tiskovna agencija Reuters poroča, da gre dosežek pripisati tudi zaupanju vlagateljev v to, da bo podjetje tudi ob vstopu na nove trge (denimo proizvodnjo avtomatiziranih avtomobilov) še naprej proizvajalo najbolj prodajane izdelke.

V jesenskem četrtletju, ki se je končalo septembra, se je prodaja Applovih storitev in izdelkov povečala za skoraj 30 odstotkov na več kot 83 milijard ameriških dolarjev. Podjetje ima tudi več kot 191 milijard ameriških dolarjev v gotovini.

Microsoft za petami

Ni pa nujno, da bo Apple v klubu rekordne visoke tržne vrednosti dolgo sam. Podjetje Microsoft je zdaj vredno približno dva in pol bilijona ameriških dolarjev, tržna vrednost lastnika Googla podjetja Alphabet pa je na približno dveh bilijonih ameriških dolarjev.

Še vedno ogromni, a zadaj so podjetje Amazon s tržno vrednostjo 1,7 bilijona ameriških dolarjev in podjetje Tesla Elona Muska s tržno vrednostjo približno 1,2 bilijona ameriških dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje