Huawei: Od slovenske vlade še nismo terjali povračila denarja

Digitalno 06. Dec 202310:41 1 komentar
Huawei
Foto: Kacper Pempel/REUTERS

Kitajski Huawei od slovenske vlade (še) ni zahteval neposrednega povračila zaradi stroškov, povezanih z odločitvijo o spremembi sklepa o varnosti omrežja 5G v Sloveniji.

Da je Huawei od vlade terjal povračilo stroškov v višini 170 milijonov evrov, je v torek poročal portal 24ur.com. Kot je navedel, se podjetje v dopisu, ki ga je naslovilo na vlado, opira tudi na mnenje slovenskih ekonomistov in pravnikov.

V podjetju Huawei Technologies Ljubljana so danes za STA zavrnili informacije 24ur.com. “Navedeno ne drži, saj v našem pismu vladi z dne 22. 10. 2023 (še) nismo zahtevali neposrednega povračila. Če bodo sprejeti diskriminatorni omejevalni ukrepi, kot so trenutno predvideni in v fazi sprejemanja (ali drugi ukrepi, ki bi imeli podoben učinek), bo to negativno vplivalo na vse deležnike,” so zapisali.

Vlada je konec junija spremenila leta 2020 sprejeti sklep o sprejemu ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G, kot razlog za to pa so takrat v uradu vlade za informacijsko varnost navedli, da so pri tem izhajali iz nedavnega priporočila Evropske komisije, ki je kitajski družbi Huawei in ZTE izpostavila kot bolj tvegani za varnost EU od ostalih dobaviteljev opreme 5G.

Že ob spremembi sklepa so se oglasili v Huaweiu, kjer so poudarili, da podpirajo skrb slovenske vlade za zaščito kibernetske varnosti, hkrati pa se zavzeli za to, da bi morali ukrepi za zagotavljanje varnosti omrežij 5G temeljiti na objektivnih in nediskriminatornih kriterijih, ne pa na podlagi diskriminatornih ali arbitrarnih presoj.

Danes so v podjetju Hueawei Technologies Ljubljana izpostavili še, da ima Huawei zaupanja vredne izdelke in storitve, ki so pridobili več kot 380 mednarodnih certifikatov neodvisnih tretjih oseb in omogočajo povezovanje milijonov ljudi. “Zaradi uporabe naše opreme v celotni zgodovini našega podjetja ni prišlo do nobenega zlonamernega incidenta na področju kibernetske varnosti,” so poudarili.

“Če bo regulativno okolje v Sloveniji postajalo diskriminatorno glede na državo izvora dobavitelja, kot se nakazuje sedaj, to ne bo dvignilo ravni kibernetske varnosti, temveč povečalo stroške telekomunikacijskih storitev za običajne potrošnike in ogrozilo razvoj slovenske družbe,” so še dodali.

Huawei je bil v zadnjih letih, kot so navedli v družbi, pogosto tarča neresničnih obtožb, “nihče pa ni nikoli predložil dokazov o kršitvah s strani podjetja na področju informacijske varnosti”. “Zaradi uporabe naše opreme ni prišlo do nobenega zlonamernega incidenta na področju kibernetske varnosti. Ravno nasprotno, Huawei po vsem svetu intenzivno investira v kibernetsko varnost – vzpostavitev standardov, certificiranje, šestih centrov za varnostno ocenjevanje in preverjanje itd.,” so zapisali v Huawei Technologies Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje