Netflix razširil seznam držav, kjer bodo dodatno zaračunavali deljenje gesel

Digitalno 10. Feb 202320:10 3 komentarji
Netflix
PROFIMEDIA

Platforma za pretočne vsebine Netflix je sporočila, da je na seznam držav, kjer bodo uporabnikom zaračunavali deljenje gesel, dodala štiri nove. Po novem bodo morali za deljenje gesel izven gospodinjstva doplačevati tudi v Kanadi, Novi Zelandiji, Portugalski in Španiji.

Netflix že več mesecev napoveduje in izpopolnjuje sistem, s katerim želijo stopiti na prste vsem, ki si delijo in izposojajo geslo za njegove storitve.

Testno so sistem uvedli v Latinski Ameriki, v začetku februarja pa so omejitve razširili še na štiri druge države – Kanado, Novo Zelandijo, Portugalsko in Španijo.

V teh državah bodo morali uporabniki standardnega in premium paketa za uporabo njihovega računa z osebami izven njihovega gospodinjstva plačati dodatne 4,7 evra pa do 7 evrov, odzivno od države.

Naprej je Netflix začel testno dodatno zaračunavati deljenje gesel v Čilu, Kostariki, Argentini, Dominikanski republiki, Salvadorju, Gvatemali in Hondurasu. Vodstvo naj bi v pismu delničarjem napovedalo, da bodo v marcu začeli deljenje gesel zaračunavati tudi širše.

Preberite še: Kako namerava Netflix preprečiti, da bi delili svoje geslo

Gesla naj bi si delilo 100 milijonov gospodinjstev

Pretočni velikan, ki je lani utrpel veliko izgubo naročnikov, zato iščejo načine, kako bi povečali prihodke. V sredo so na svoji spletni strani objavili natančnejša navodila, kako se bodo lotili nadzora nad tem, s kom si delite geslo. Po ocenah podjetja naj bi si več kot 100 milijonov gospodinjstev po vsem svetu delilo uporabniške račune na Netflixu.

“V zadnjem letu smo raziskovali različne pristope za reševanje teh težav v Latinski Ameriki in zdaj smo pripravljeni uvesti sistem tudi širše. Načrtujemo v prihodnjih mesecih, z današnjim dnem pa v Kanadi, Novi Zelandiji, na Portugalskem in v Španiji,” je Netflix napovedal na svoji strani.

Netflix
PROFIMEDIA

Več let brez konkurence, zdaj vse močnejša konkurenca

Potem ko je bil Netflix več let brez konkurence na svojem področju, se zdaj sooča z močno konkurenco tekmecev z bogatimi žepi, vključno z družbo Disney+, ki je prav tako uvedla naročnino na podlagi oglasov.

Netflix si že nekaj časa prizadeva, da obrne trend izgubljanja števila naročnikov. Zakaj so se znašli v težavah, je več. Največji uspeh so doživeli med epidemijo, ko so bili mnogi doma in so več časa preživeli pred televizijo, v zadnjih letih pa jim uporabnike “krade” tudi vse močnejša konkurenca. Vodilni so zato sprejeli že več ukrepov, kako bi povečali svoje prihodke. Na nekaterih trgih so ponudili nižjo naročnino, ki vsebuje oglase, glavno prizadevanje pa je zatreti skupno rabo gesel, ki jim zmanjšuje število naročnikov. Dodatna plačila za deljenje gesel so za zdaj uvedli le v nekaterih državah Južne Amerike, pričakuje pa se, da bodo kmalu vključili še druge.

Lovili bodo vse, ki se bodo prijavljali v račun zunaj primarne lokacije

V novih pravilih od naročnikov zahtevajo, da določijo primarno lokacijo preko svojega televizorja. Vsi uporabniki in naprave morajo biti povezane na isto brezžično omrežje kot televizija. Netflix bo naprave, ki uporabljajo vaš račun, obravnaval kot zaupanja vredne, če so redno povezane z vašim domačim Wi-Fi.

“Primarna lokacija se določi preko televizorja, na katerem ste se vpisali v svoj račun in omrežjem Wi-Fi, s katerim je televizija povezana. Vse druge naprave, kjer ste vpisani z istim uporabniškim računom in povezani v isto omrežje Wi-Fi, se bodo štele v vašo primarno lokacijo in zanje ne boste dodatno plačevali naročnine,” so v posodobljenih pogojih zapisali pri Netflixu.

Če uporabnik ne nastavi primarne lokacije ali nima televizorja, bo Netflix samodejno nastavil primarno lokacijo na podlagi IP-naslova, ID-jev naprav in drugih dejavnosti. Da bi zagotovili, da so vse naprave povezane z eno primarno lokacijo, Netflix prosi uporabnike, da se vsaj enkrat na mesec povežejo z Wi-Fi na tej lokaciji, odprejo aplikacijo ali spletno mesto Netflix in si nekaj ogledajo. Tako bo te naprave Netflix obravnaval kot “zaupanja vredne naprave”.

“Če želite zagotoviti, da so vaše naprave povezane z vašo primarno lokacijo, se povežite z omrežjem Wi-Fi na vaši primarni lokaciji, odprite aplikacijo Netflix ali spletno stran in si oglejte nekaj vsaj enkrat na 31 dni,” je Netflix zapisal na svoji strani za podporo.

Kako bo Netflix vedel, da niste na svoji primarni lokaciji?

Netflix uporablja podatke, kot so naslov IP, ID naprave in dejavnost računa, da ugotovi, ali je naprava, ki dostopa do računa, povezana s primarno lokacijo.

Če nekdo brez vašega dovoljenja uporablja vašo napravo zunaj vašega doma, se lahko prijavite v svoj račun, odjavite iz vseh naprav in spremenite geslo.

Koliko naprav lahko uporabljate hkrati na eni lokaciji?

Odvisno od tega, kakšen paket ste izbrali ob registraciji. Netflix ponuja tri pakete, število naprav, ki jih lahko uporabljate hkrati, pa je odvisno od tega, kateri paket izberete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje