Se bo Apple uklonil in odpovedal svoji posebnosti?

Digitalno 19. Maj 202209:25 > 29. Maj 2022 07:25
Apple
PROFIMEDIA

Ameriški tehnološki gigant Apple naj bi v svoje prihodnje naprave končno vgradil priključke USB-C. K temu ga priganjajo predvsem evropske institucije, ki želijo poenotiti polnilnike in tako zmanjšati odpadke. Za zdaj uradne potrditve o Applovi odločitvi še ni, spremembo pa bi lahko uvedel prihodnje leto ali leta 2024.

Apple je podjetje, ki izstopa s svojimi izdelki in je pri spremembah zelo konservativen. Za večino njegovih naprav morajo uporabniki kupiti posebne polnilne kable, saj na primer za iPhone in tablične računalnike iPad uporablja drugačen priključek kot drugi proizvajalci. Če smo pri preostalih napravah zdaj navajeni na vhod USB-C (pri starejših napravah pa mikro USB), je bilo za iPhone treba imeti kabel, ki omogoča polnjenje prek priključka lightning.

A to naj bi se kmalu spremenilo. Kot poroča poslovni medij Bloomberg, je Apple začel testiranje priključka USB-C pri svojih pametnih telefonih iPhone. Novega priključka še ne bo v letošnjem modelu, ki ga bo predstavil septembra, ampak bi ga lahko vgradil v modele leta 2023 ali še leto kasneje. Apple se na govorice še ni odzval, ključen razlog za spremembo pa je odločitev Evropske unije, da tehnološke proizvajalce “prisili” k enotnemu priključku.

Ameriški tehnološki velikan je v nekatere svoje naprave že vgradil USB-C, kar pomeni, da jih, tudi če imate vse Applove naprave, ne morete polniti z enim kablom. USB-C je Apple že vgradil v nekatere iPade in računalnike Mac. Apple je v iPhone do zdaj vgrajeval dva priključka. V prve modele 30-pinski priključek, nato pa od leta 2011 priključek lightning. Z novim priključkom bi sicer nastala zmeda pri uporabi njegovih starejših naprav, ki bi še imele priključek lightning. Apple naj bi tako razvijal tudi priključek za starejše naprave, vendar še ni jasno, ali ga bo dodal tudi v škatlice novih naprav.

Če se bo podjetje s sedežem v Cupertinu v Kaliforniji na koncu zares odločilo za prehod iz lightninga na USB-C, se bo tako zmanjšal njegov nadzor nad polnilnimi kabli, saj so ta priključek imele le njegove naprave. Apple je od preostalih proizvajalcev kablov zahteval plačilo za uporabo konektorja lightning, ob tem pa je bil zelo strog postopek odobritve. Apple naj bi sicer v zadnjih letih razmišljal tudi o razvoju iPhone, ki bi bil povsem brez priključkov, polnil pa bi se izključno brezžično.

iPhone
PROFIMEDIA

Evropska unija si želi enotnega priključka

V Evropskem parlamentu so na začetku maja sporočili, da so pripravljeni na začetek pogajanj o enotnem polnilniku. Uporabnikom bo, kot poudarjajo v Bruslju, z enotnim polnilnikom prihranjen nakup različnih polnilnikov, zmanjšala se bo tudi količina e-odpadkov. Če bo predlog v Parlamentu sprejet, bo začelo teči predhodno obdobje 24 mesecev, ki bo omogočilo prilagoditev tehnološkim podjetjem pred začetkom uporabe.

Novi zakonodajni predlog zagotavlja, da potrošniki ne bodo več potrebovali novega polnilnika in kabla vsakič, ko bodo kupili novo napravo. En polnilnik bodo lahko uporabljali za vse male in srednje velike elektronske pripomočke. Mobilni telefoni, tablični računalniki, digitalni fotoaparati, slušalke, ročne konzole za videoigre in prenosni zvočniki, ki jih je mogoče polniti prek žičnega kabla, bodo morali biti na podlagi zakonodaje opremljeni z vhodom USB-C, ne glede na proizvajalca.

Ameriško podjetje je lani, ko je Evropska komisija začela pozivati k enotnemu priključku, sporočilo, da bo ta odločitev škodila inovacijam. Apple bi sicer lahko USB-C uvedel le v naprave, ki jih bo prodajal v Evropski uniji, vendar bi po mnenju strokovnjakov to pomenilo le še več zmede in preglavic tudi za dobavno verigo.

Kje so prednosti USB-C?

USB-C je vgrajen praktično v vseh novih pametnih telefonih, ne glede na proizvajalca. Njegova prednost v primerjavi s predhodniki je bolj enostavna uporaba, saj ni pomembno, kako je obrnjen, omogoča večjo moč, saj lahko oskrbi naprave s 100 W energije, prenos podatkov po njem pa je hitrejši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.