Umrl lastnik Partisa, spletna stran ne deluje več

Digitalno 20. Jun 202312:17 1 komentar
Partis
Zajem zaslona

Po dolgih letih se končuje zgodba spletne strani Partis, ki je bila zbirka piratskih in drugih datotek. Kot so sporočili na Facebooku, se je zgodba končala s smrtjo lastnika domene in glavnega programerja.

Partis že nekaj dni ne deluje. Spletna stran, ki je znana po piratskih zbirkah datotek in je veljala za osrednjo slovensko piratsko spletno stran, je prazna in nima več zbirke.

Razlog za konec zgodbe ene bolj priljubljenih slovenskih spletnih strani je smrt lastnika domene in glavnega programerja, je zapisala ekipa Partisa na Facebooku.

“Nekoč se vsaka zgodba, skupaj z vzponi in padci, konča, in kot kaže, se bo tako zapečatila tudi usoda portala Partis.si. Čeprav so nas ločili kilometri in državne meje, smo bili povezani v skrbi za največji in najbolj priljubljen slovenski p2p portal in obenem skozi dolga leta tudi eno izmed najbolj obiskanih spletnih strani v Sloveniji nasploh,” so zapisali.

Dodali so, da so pretresljivo novico o smrti lastnika in glavnega programerja dobili pred enim tednom, družini in prijateljem pa so izrekli iskreno sožalje.

Spletna zbirka piratskih vsebin, med katerimi so bili najštevilčnejši piratski filmi, računalniške igre, TV-serije in glasba, je imela v zadnjih letih številne težave. Te so se začele po požaru v podatkovnem centru OCHCloud v Franciji v začetku leta 2021, ko stran več kot tri mesece ni bila dosegljiva. Pri omenjenem ponudniku je imel Partis najete svoje strežnike. Ob tem stran marca leta 2021 nekaj časa ni bila dosegljiva tudi zaradi poteka domene, saj jo je lastnik pozabil podaljšati.

“Dobro veste in ste opazili, da vse od požara v podatkovnem centru v Franciji pred dobrima dvema letoma, kjer smo izgubili praktično vse, Partis ni več deloval optimalno. Nismo pa izgubili svoje volje do dela in smo vam vseeno skušali priskrbeti dnevno sveže torrent vsebine, kar nam je v precejšnji meri kljub preprekam in občasnim izpadom uspevalo,” so še dodali v zapisu. Domena partis.si je bila ustvarjena leta 2006.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje