Direktor pariškega baleta na oder Cankarjevega doma postavil romantično Giselle

Magazin 11. Jan 202311:00
GISELLE balet
Darja Stravs Tisu

V četrtek, 12. januarja, bo na odru Cankarjevega doma premierno zaživela romantična baletna zgodba Giselle. Pod koreografijo se podpisuje svetovno ime baleta, španski umetnik José Carlos Martínez, ki je nedavno prevzel mesto direktorja baleta pariške opere. Predstava je nastala v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma. Balet, nastal po zgodbi nemškega romantika Heinricha Heineja, pripoveduje zgodbo o nesrečno zaljubljenem dekletu s podeželja, ki jo strto srce povleče v vilinski svet.

Koprodukcija med ljubljansko Opero in Cankarjevim domom

Giselle, ki jo kot enega najlepših klasičnih baletov uprizarjajo po vsem svetu, bo tokrat premierno zaživela kot skupni koprodukcijski projekt med SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevim domom. Obe kulturni instituciji že nekaj let uspešno sodelujeta. Po besedah direktorja ljubljanske Opere Staša Ravterja je tako velike in finančno zahtevne projekte, kot je Giselle, možno izpeljati le z dobrim sodelovanjem obeh hiš. Gallusova dvorana ima tudi za to primeren oder, naši plesalci in preostala ekipa se tu počutijo kot doma.

Generalna direktorica Cankarjevega doma, Uršula Cetinski, je pozdravila sodelovanje ter poudarila, da bo leto 2023 v Cankarjevem domu plesno obarvano in da bo na sporedu še kar nekaj dogodkov, eden od teh je prav Giselle, ki bodo razveselili prav ljubitelje baleta.

Po besedah umetniškega vodje baleta SNG opere in baleta Ljubljana Renata Zanelle pa je nova postavitev klasičnega baleta za ustvarjalce vedno izziv, kako tradicionalnemu delu vnesti sodobnega duha. Dodal je, da bo z močnim timskim delom obeh koprodukcijskih hiš balet Giselle gotovo zaživel v prelepi novi luči.

Giselle NIna Noč
Darja Stravs Tisu

Zanimivo prepletanje francoske in ruske baletne šole

Dramatičnost zgodbe je bilo osnovno vodilo pri ustvarjanju tudi za koreografa, nekdanjega prvaka pariškega baleta, ki ga danes tudi umetniško vodi, Joséja Carlosa Martíneza. Premiero napoveduje kot vrtinec čustev v prelepem plesnem šarmu, ki bo očaral občinstvo: “Moja Giselle je tradicionalna Giselle, a vendar jo bom predstavil na svoj način, s sodobnejšim pridihom. Tradicijo bom poskušal približati današnjemu času in občinstvu. V koreografskem smislu delam s klasičnimi koraki, bo pa balet povsem fluiden, tekoč, čustven. Najpomembnejša v njem bodo čustva, ki jih bo najprej občutilo občinstvo.” Poudaril je še, da sam izhaja iz tradicije francoskega baleta in da se bodo s tem, ko bo glavna vloga Giselle zaupana prvakinji sanktpeterburškega Mariinskega baleta Anastasiji Matvienko, zanimivo prepletle prvine francoske in ruske baletne šole.

Koreograf José Carlos Martínez
Darja Štravs Tisu

Dirigent Kevin Rhodes poudarja, da ga vnovično sodelovanje z umetniško ekipo SNG Opera in balet Ljubljana izjemno veseli (to je že njegovo četrto sodelovanje) ter da glasba Adolpha Adama, ki je za čas, v katerem je nastala, zelo napredna, lepo barva značaje protagonistov.

8 ponovitev

V koreografsko in vizualno osveženi podobi od zadnje Giselle, ki jo je Martínez postavil na oder zagrebške opere minulo leto, se bo do 28. januarja v Gallusovi dvorani zvrstilo osem ponovitev. Orkester ljubljanske Opere bo vodil ameriški dirigent Kevin Rhodes. V naslovni vlogi bo plesala prvakinja sanktpeterburškega Mariinskega baleta Anastasija Matvienko, ob njej bo v vlogi princa Albrechta solist ljubljanskega baleta Kenta Yamamoto. V vlogi Giselle bodo plesale še Chie Kato, Marin Ino in Nina Noč, kot princi pa še Filip Jurič, Filippo Jorio in Yujin Muraishi.

 Zgodba baleta Giselle

Giselle
Darja Stravs Tisu

Giselle je zgodba o nesrečno zaljubljenem in prevaranem mladem dekletu s podeželja, ki se, potem ko ji ljubezen stre srce, znajde v vilinskem svetu nekdanjih zaročenk, ki so umrle, še preden so se poročile in potešile svojo plesno strast. Prvič je bila uprizorjena leta 1841 v Parizu v koreografiji Julesa Perrota in Jeana Corallija po libretu teoretika romantizma Théophila Gautierja, Jules-Henrija Vernoya de Saint-Georgesa in Jeana Corallija, napisanem po zgodbi iz knjige o vilah in duhovih velikega nemškega romantika Heinricha Heineja. Avtorja, ki ju je navdihnila takratna baletna zvezda Carlotta Grisi, sta ustvarila balet, v katerem je bilo mogoče zaznati številne lastnosti tedaj prevladujoče umetniške smeri, romantizma. Kmalu potem ko je na premieri navdušila prav vse navzoče, je Giselle postala kultna stvaritev plesne scene, kar je ostala vse do danes.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.