Drugi Monet: impresionistov starejši brat bo zvezda nove razstave v Parizu

Kultura 20. Feb 202311:00
Leon Monet
ML

Seveda, kdo ne pozna slavnega slikarja Clauda Moneta, ki je tako lepo risal vodne lilije in katedralo v Rouenu, a žal je bil predolgo spregledan njegov starejši brat Leon, ki ima prav tako čudovito impresionistično zbirko. V Parizu so se zdaj le odločili, da z razstavo v muzeju Luksemburg v 6. okrožju mesta prikažejo tudi dela Claudovega sorojenca. Odprli jo bodo prihodnji mesec

Razstavo so posvetili kemiku in industrialcu Leonu Monetu, starejšemu bratu Clauda Moneta, ki je bil po pisanju britanskega Guardiana dolgo spregledan, čeprav je umetnika podpiral, ko je bil reven in si je poskušal ustvariti ime. Leon Monet je bil v resnici velik podpornik umetnosti, saj ni podpiral le svojega brata, ampak je pomagal tudi njegovim prijateljem slikarjem, kot so Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro in Alfred Sisley. Žal so ga potomci večinoma ignorirali, vendar je bil eden prvih pokroviteljev cvetočega impresionističnega gibanja v 19. stoletju.

Kuratorica razstave Geraldine Lefebvre je povedala, da je bilo doslej le malo znanega o Leonu Monetu. Ob pripravljanju razstave se je povezala z nasledniki družine, pregledala javne in zasebne arhive, a je našla le nekaj informacij. Ob dodatnem brskanju je ugotovila, da je bil tudi Leon navdušen nad barvami, obenem pa je bil ključna oseba, ki je denarno pomagala Claudu tako, da je kupovala njegove slike in ga predstavila bogatim industrialcem, ki so ga lahko podpirali.

Leon Monet
Musée du Luxembourg

Na razstavi, ki bo odprta od 15. marca do 16. julija, bo med drugim na ogled Leonov portret, ki ga je Claude naslikal leta 1874 in doslej še ni bil na ogled javnosti. Na ogled bodo tudi dela Clauda Moneta in drugih umetnikov – Renoirja, Sisleyja, Pissarra in Berthe Morisot, ki velja za soustanoviteljico impresionističnega gibanja – ter slike manj znanih umetnikov rouenske šole.

“To je nenavadna razstava. Zbirka Leona Moneta ni bila zelo velika, obsega le okoli 60 del, vendar je kakovost izjemna. Številna so še vedno v zasebnih zbirkah in jih javnost še nikoli ni videla,” je povedala kustosinja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.