Družinska drama CODA osvojila oskarja za najboljši film

Magazin 28. Mar 202206:19 > 09:561 komentar
CODA
Foto: PROFIMEDIA

Oskarja za najboljši film je prejela družinska drama o gluhih CODA. Oskarja za najboljšo igralko je prejela Jessica Chastain, za najboljšega igralca Will Smith, za režijo pa Jane Campion.

Družinska drama o gluhih CODA režiserke Sian Heder je na podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu pobrala oskarje v vseh treh kategorijah, v katerih je bila nominirana, vključno s prestižnim oskarjem za najboljši film leta. Film je dobil še oskarja za priredbo scenarija (Sian Heder) in stransko moško vlogo (Troy Kotsur).

Največ oskarjev je na podelitvi, ki so jo prvič doslej povezovale tri voditeljice – Wanda Sykes, Amy Schumer in Regina Hall – osvojil znanstvenofantastični film Dune, ki je pobral šest “tehničnih” oskarjev: za montažo, ton, vizualne učinke, kinematografijo, izvirno glasbo in produkcijo.

Nagrado za najboljšo igralko je dobila Jessica Chastain, in sicer za vlogo v filmu Oči Tammy Faye (The Eyes of Tammy Faye). Dobitnik oskarja za najboljšega igralca je Will Smith (film Kralj Rihard/King Richard), oskar za režijo pa je šel v roke režiserke filma Moč psa (Power of the dog) Jane Campion, navaja britanski BBC. Campion je med drugim ugnala močno moško konkurenco Stevena Spielberga (Zgodba z zahodne strani), Paula Thomasa Andersona (Sladičeva pica) in Kennetha Branagha (Belfast). Brannagh je potem dobil oskarja za najboljši izvirni scenarij, oskarja za najboljši film v tujem jeziku pa je osvojil japonski film Drive my Car.

Jessica Chastain
PROFIMEDIA

Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel Summer of Soul.

Podelitev oskarjev se je začela s sestrama Venus in Sereno Williams, ki sta napovedali glasbeno točko Beyonce v živo iz Comptona, kjer sta začeli svojo teniško pot do svetovnega vrha. Športno vzdušje je dopolnil oskar za kratki dokumentarni film Kraljica košarke o športnici Luisi Harris, pri katerem sta kot producenta sodelovala nekdanja zvezdnika lige NBA Shaquille O’Neill in Stephen Curry.

Prvega oskarja v neposrednem televizijskem prenosu je dobila Ariana DeBose za stransko žensko vlogo v filmu Zgodba z Zahodne strani. DeBose je prva igralka latinskoameriškega rodu in odkrita LBGTQ igralka, ki je dobila oskarja.

Ariana DeBose
PROFIMEDIA

Za najboljši celovečerni animirani film je bil razglašen Encanto, za kratki animirani film The Windshield Wiper, za kratki igrani film pa The Long Goodbye.

Podelitve je potekala v živo brez mask v dvorani Dolby. Voditeljice pa so zbijale šale med drugim na račun razlike v plačah moških in žensk v Hollywoodu. Dejale so, da vse tri skupaj za vodenje podelitve zaležejo za plačo enega moškega. Večkrat je bila omenjena vojna v Ukrajini, vendar pa Akademija ni uslišala poziva igralca in režiserja Seana Penna, ki je želel, da bi na podelitvi v živo po videu iz Ukrajine nastopil predsednik Volodimir Zelenski.

Pred podelitvijo je bilo precej razburjenja zaradi novega načrta glede podelitve zlatih kipcev. Nagrade v osmih od 23 kategorij, vključno z nagrado za filmsko glasbo, montažo in kratki film, so namreč podelili že pred začetkom gala prireditve v živo. Med samo prireditvijo so predvajali le izvlečke zahvalnih govorov nagrajencev. Sprememba je bila posledica tega, ker so zahvalni govori nagrajencev običajno predolgi, zaradi česar se prireditev podaljša čez odmerjen čas.

 

Komentari

Vaš komentar