Eden najlepših slovenskih slapov, pod katerim pa je kopanje prepovedano (FOTO)

Magazin 15. Okt 202215:55 3 komentarji
slap Kozjak
PROFIMEDIA

Dolina Soče slovi po mnogih naravnih lepotah. V visokih gorah nad dolino izvirajo številne reke in potoki, ki so si skozi čas vrezali svojo pot, pri tem pa ustvarili čudovite slapove in tolmune.

Eden takšnih prizorov se nahaja le nekaj kilometrov stran od Kobarida, kjer na koncu ozke soteske leži slap Kozjak. Sotesko je izdolbel potok, ki nosi enako ime kot slap. Potok Kozjak izvira pod goro Krnčico (2142 m), od koder teče v več krakih proti dolini.

Na svoji poti potok ustvari kar šest slapov, vendar lahko turisti obiščejo le dva od njih, ki pa sta precej blizu. Ob poti do bolj poznanega Velikega Kozjaka pot namreč vodi tudi mimo 8-metrskega Malega Kozjaka.

Do Velikega Kozjaka se je treba po kamniti poti skozi gozd odpraviti peš. Parkirišče je urejeno blizu glavne ceste proti Bovcu, od tam pa do slapa pridete v približno 25 minutah. Razgibana kamnita pot večino časa teče skozi gozd in do vhoda v sosesko ni zahtevna. V zadnjem delu pa je dostop do Velikega Kozjaka mestoma speljan tudi prek mostičkov, ki so ograjeni.

Razgled s ploščadi na koncu soteske je dih jemajoč. Vodni snop med skalami pada v smaragdno zelen tolmun z višine 25 metrov, ozka in temačna soteska pa prizoru doda prav poseben čar. Glasno bučanje padajoče vode, ki ga odmev skalnih sten še ojača, prizor naredi še bolj mogočen.

slap Kozjak slap Kozjak
PROFIMEDIA
slap Kozjak slap Kozjak
PROFIMEDIA
slap Mali Kozjak slap Mali Kozjak
Slap Mali Kozjak (Vir: PROFIMEDIA)
slap Kozjak slap Kozjak
PROFIMEDIA
potok Kozjak potok Kozjak
Struga potoka Kozjak (Vir: PROFIMEDIA)
slap Kozjak slap Kozjak
PROFIMEDIA

Tako kot tudi druge posoške znamenitosti je tudi slap Kozjak najbolj oblegan poleti. Pot do slapa leži v senci gozda in vseskozi poteka ob potoku, kar je v poletni vročini za obiskovalce izjemno vabljivo. Marsikdo ob pogledu na tolmun pod slapom pomisli tudi na skok v mrzlo vodo, vendar kopanje v tolmunu ni dovoljeno. Potok Kozjak s slapovi je namreč zaščitena naravna vrednota, ki jo je treba varovati, zato naj turisti osvežitev raje poiščejo ob Soči, Idrijci ali Nadiži so zapisali na spletni strani turistične organizacije Dolina Soče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje