Eminem in Snoop Dogg, s katerima so odraščali milenijci, že slavila 50 let

Magazin 23. Okt 202217:30
eminem in snoop dogg praznujeta
Profimedia

Ob rojstnih dnevih zvezdnikov, ki smo jih spremljali v mladosti, se pogosto zavemo lastnega staranja. Kako stari pa se počutijo milenijci ob rojstnih dnevih dveh priljubljenih ameriških raperjev? Eminem namreč praznuje abrahama, Snoop Dogg pa že 51 let.

Raper, glasbeni producent, igralec in ustanovitelj založbe Shady Records Eminem je pred dnevi, natančneje 17. oktobra, praznoval 50. rojstni dan. Poznamo ga predvsem po njegovi prodornosti in kontroverznosti. Pripisujejo mu popularizacijo hip hopa v srednji Ameriki in ga pogosto hvalijo kot enega največjih raperjev vseh časov. Eminemov globalni uspeh in dela na splošno veljajo za mejnike, ki so podrli rasne ovire za sprejemanje belih raperjev v popularni glasbi. Medtem ko je zaradi transgresivnega dela pozno v 90. letih in na začetku 2. tisočletja postal zelo kontroverzen, je postal tudi predstavnik razširjenega strahu ameriškega podrazreda in je naveden kot vpliv na številne umetnike različnih žanrov. Na svojem področju je prejel več nagrad, vključno z grammyjem, in je najuspešnejši raper po številu prodanih albumih.

eminem in snoop dogg praznujeta
Profimedia

Milenijci so dobesedno zrasli skupaj z njegovo glasbo ter vplivom, enega največjih na naše družbeno zavedanje je gotovo imel njegov avtobiografski film 8 Mile, kjer prikazuje bedo njegovega odraščanja ter rasizem, ki ga je bil deležen na karierni poti. Z rapom se je začel ukvarjati pri 16 letih in prve uspehe doživel okrog leta 1996, ko so bili tudi milenijci še otroci in najstniki. Pravo slavo je doživel z izdajo albuma Slim Shady leta 1997, ki pa se je potem s popularnostjo glasbene televizije MTV le še stopnjevala. Danes Eminem še vedno nastopa, a je za njim težka pot, posuta s turbulentnimi razmerji in odvisnostjo od drog. Medtem ko se številni strinjajo, da se mu (težka) leta nikakor ne poznajo, pa se milenijci sprašujejo, kam je šlo zadnjih 20 let.

eminem in snoop dogg praznujeta
Profimedia

20. oktobra pa je svoj 51. rojstni dan praznoval še en izredno popularen ameriški raper, Snoop Dogg. Glasbeno kariero je začel leta 1992, ko je podpisal svojo prvo glasbeno pogodbo, takrat ko se zadnji val milenijcev še sploh ni rodil, prvi pa so ravno vstopili v najstniška leta. V svoji karieri je posnel 19 samostojnih albumov in zaigral v številnih filmih, ki so zaznamovali odraščanje številnih. Med najbolj popularnimi skladbami so gotovo Drop It Like It’s Hot, Doggy Dogg World, Beautiful v duetu s Pharrellom Williamsom in Gin and Juice, medtem ko se številni milenijci spomnijo njegovih nastopov v filmih Dan za trening (Training Day), Dolemite Is My Name ter Starsky in Hutch.

eminem in snoop dogg praznujeta
Profimedia

Calvin Cordozar Broadus ml. oziroma Snoop Dogg je torej svojo kariero začel pri 21 letih, ko je nastopil na debitantskem solo singlu dr. Dreja, Deep Cover, in nato še na njegovem debitantskem solo albumu, The Chronic. Za začetek globalne slave lahko označimo leto 1994 in popularnost pesmi Gin and Juice. Danes, natanko 20 studijskih albumov pozneje, je še vedno priljubljen med svojimi zvestimi oboževalci, ki se starajo skupaj z njim, prav tako pa ga poslušajo pripadniki generacije Z, ki na Snoop Dogga gledajo kot na legendo rapa in hip hopa.

eminem in snoop dogg praznujeta
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.