Evropska država, v kateri je po 22. uri prepovedano potegniti vodo

Magazin 26. Dec 202321:20 12 komentarjev
Potegovanje vode na stranišču
Foto: PROFIMEDIA

Nihče vam ne more preprečiti uporabe stranišča sredi noči. Vendar po odvajanju ne potegnite vode. Takšna je namreč lahko zapoved, če živite v najemniškem stanovanju v Švici.

V večini predpisov za najemnike v stanovanjskih stavbah v Švici je zapisano, da je treba spoštovati hišni red, s tem pa ne motiti sosedov med 22. in 7. uro zjutraj.

Hišni red se razlikuje od stavbe do stavbe, seznam prepovedanih dejavnosti pa je odvisen od debeline sten v stavbi, števila stanovanj in profila najemnikov, piše portal punkufer.hr.

Na seznamu prepovedanih dejavnosti so med drugim gradbena dela, zabave, igranje instrumenta ali sesanje. Če živite v stavbi s tankimi stenami, je to lahko tudi splakovanje stranišča po 22. uri.

Zürich, Švica
Zürich ponoči. (Foto: PROFIMEDIA)

Po spletu krožijo pojasnila, da je to pravilo urbani mit, ki nima veliko skupnega z realnostjo, sploh če živite v stanovanju z več ljudmi.

“Ko živiš v stanovanju z več ljudmi, moraš potegniti vodo na stranišču, sicer tako smrdi, da začnejo še muhe kašljati,” se je pošalila ena od uporabnic foruma Quora, ki živi v najetem stanovanju v Švici. “V moji stavbi po 21. uri ni dovoljeno poslušati glasne glasbe, telefonirati, razen v nujnih primerih, povzročati hrupa, zabijati žebljev v zid, dovoliti psu, da glasno laja, prižigati pralni stroj itd. Ampak splakovanje stranišča je nujno.”

Seznam prepovedanih stvari je običajno določen v pogodbah o najemu stanovanja, najemniki pa jih morajo pred vselitvijo podpisati in se z njimi strinjati. Na ta način nihče ni prisiljen v nekaj, s čimer prej ni seznanjen.

Najboljši način za razlago situacije večernega opravljanja potrebe v Švici? Splakovanje stranišča ni nezakonito, vendar je dovoljeno, da lastnik stavbe postavi tovrstne omejitve in kaznuje najemnike, ki ne upoštevajo pravil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje