Ideja za izlet: krožna pot okoli Vipavskega Križa, bisera Vipavske doline

Magazin 31. Okt 202208:00
Vipavski križ
DDD

Vipavski Križ, nekoč zelo pomembno mesto, ki je bilo kar nekaj stoletij središče doline, stoji na griču sredi Vipavske doline v neposredni bližini mesta Ajdovščina. Številni ga danes imenujejo biser v srcu doline. Okoli kraja je speljana lepa krožna pot, dolga 8,2 kilometra, ravno prav za lep nedeljski sprehod.

Prve pisne listine o kraju Vipavski Križ segajo v 13. stoletje. Konec 15. stoletja, po uspešnem turškem zavzetju Gorice, je takratni goriški škof dal zgraditi štiristolpni grad in leta 1483 so ga Goriški grofje obdali z obzidjem zaradi nevarnosti turških vpadov.

Leta 1532 ga je cesar Ferdinand I. Habsburški povzdignil v mesto. Leta 1636 so v mestu dali zgraditi kapucinski samostan, v katerem je živel in deloval sloviti pridigar Janez Svetokriški.

Vipavski križ
DDD

Z razvojem Ajdovščine je v 19. stoletju mesto izgubilo svojo vlogo. Leta 2015 so domačini s pomočjo sredstev Občine Ajdovščina in sredstev, pridobljenih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, temeljito prenovili javne površine v vasi ter spet oživili nekdanji blišč kraja.

Vipavsi križ
DDD

Večina zgradb v Vipavskem Križu je spomeniško zaščitenih, naselje, v katerem danes živi okoli 170 prebivalcev, pa sodi med zgodovinsko najzanimivejše kraje na Vipavskem.

Vipavsi križ
DDD

Krožna pot okoli Vipavskega Križa je dolga 8,2 km. Obiskovalca na poti, ki se vije med polji, vinogradi, oljkami in sadovnjaki, spremlja čudovit pogled na srednjeveški biser, Vipavski Križ. Gost bo dobrodošel na postanku pri lokalnih ponudnikih. Na voljo so tudi vodeni ogledi po Vipavskem Križu, Ajdovščini in Vipavi.

vipavski križ
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.