Ideja za izlet: Vitovski hrib, kjer leži edino naravno jezero v Vipavski dolini

Magazin 20. Feb 202207:00
Vitovski vrh
DDD

Vitovski hrib je 604 metrov visoka vzpetina, ki se dviga nad naseljem Vitovlje v osrčju Goriškega, Notranjskega in Snežniškega hribovja. Na hrib vodi več lahkih in dostopnih poti iz Vitovelj, ena izmed njih pelje tudi mimo majhnega vitovskega jezera, edinega naravnega jezera v Vipavski dolini. Pot je primerna tudi za družine z majhnimi otroki.

Za vzpon boste potrebovali okoli 30 do 40 minut, v tem času pa boste naredili 244 metrov nadmorske višine. Na vrhu najdete največjo znamenitost kraja, romarsko cerkev sv. Marije, ki so jo postavili v 14. stoletju. Ob cerkvi, ki je v osnovi romanska, so odkrili več grobov iz časa naseljevanja Slovanov. Ob zares dobri vidljivosti lahko poleg Vipavske doline in okoliškega hribovja zagledamo tudi morje in celo del Dolomitov.

Vitovsk vrh
DDD

Vitovlje (okoli 500 prebivalcev) so naselje, ki leži na južnih pobočjih Trnovskega gozda nad krajem Šempas v občini Nova Gorica. Kraj je znan tudi po kostanju, vitovskem maronu. Vsako leto v oktobru poteka tudi tradicionalni praznik kostanja. V spodnjem delu Vitovelj je še cerkev svete Lucije, ki je bila leta 1931 prezidana in povečana po načrtu velikega slovenskega arhitekta Maksa Fabianija.

Vitovski vrh
DDD

Vitovsko jezero leži pod Vitovskim hribom in je dolgo 10 m, široko 7 m in globoko do 1 m. Jezero dobiva vodo iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom. Vitovsko jezero je tudi edino naravno jezero v Vipavski dolini.