Zelenkast krompir kaže na prisotnost alkaloida solanina, ki je lahko strupen, Kljub temu ga nekateri vseeno uživajo. Ali je to varno?
Mnogi ljudje so prepričani, da krompirja, ki je zelen ali že kali, ni varno jesti, češ da je strupen.
Drugi menijo, da je čisto v redu, če zelene dele odrežejo, klice pa odstranijo in zaužijejo preostanek krompirja. Kaj o tem po pisanju portala N1 Hrvaška pravijo strokovnjaki?
Če krompir začne kaliti, je na splošno varen za uživanje, dokler kalitev ni prekomerna. “Kaliči vsebujejo toksin, imenovan solanin, ki lahko povzroči glavobol, bruhanje in druge prebavne težave. Če ga zaužijemo v prevelikih količinah, lahko to povzroči resnejše težave. Če pa so majhni in krompir ni mehak ali naguban, kaliče lahko odrežemo in krompir je primeren za uživanje,” pojasnjuje Ellen Shumaker z Državne univerze Severne Karoline.
Kaj pa zeleni krompir? “Nikar ga ne jejte,” pravi dietetičarka Maggie Michalczyk.
Krompir sicer postane zelen zaradi kopičenja klorofila pod vplivom sončne svetlobe, ampak hkrati se v njem kopiči tudi solanin. “Zelena barva krompirja kaže na nastanek toksina solanina, ki ga najdemo tudi v kaličih. Če so na krompirju majhne zelene lise, jih lahko odrežete, če pa so lise velike, je priporočljivo krompir zavreči,” pravi Shumaker.
Če je krompir naguban in mehak, je to zagotovo znak, da ga morate zavreči.
Upoštevati je treba, da uživanje krompirja z manjšimi kaliči ali zelenimi deli običajno povzroči prebavne težave, v resnih primerih pa lahko solanin povzroči celo paralizo.
Sicer pa krompir, ko začne kaliti ali zeleneti, razvije tudi grenak okus in verjetno vsebuje manj hranilnih snovi.
O tem, kako preprečiti kaljenje krompirja v ozimnici, pa smo že pisali.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!