Kako shraniti krompir, da ne bo kalil: naredite, kar so delale že naše babice

Navdih 17. Maj 202409:08 4 komentarji
kaljenje krompirja
Foto: PROFIMEDIA

S tem trikom naših babic pozabite na kaljenje in kvarjenje krompirja.

Krompir, priljubljena sestavina v kuhinjah po vsem svetu, je znan po svoji vsestranskosti in dostopnosti.

Ne glede na to, ali ga uporabljate kot glavno jed, prilogo ali del različnih kulinaričnih eksperimentov, vedno igra pomembno vlogo. Vendar je za mnoge izziv, kako krompir ohraniti svež in brez kaljenja, saj lahko slabo shranjevanje hitro pokvari njegov okus in teksturo, piše ameriški WECB Radio.

Krompir je živilo, ki ga je treba hraniti v suhem in temnem prostoru. Če je krompir shranjen na svetlem in vlažnem mestu, začne kaliti in hitro izgubi čvrsto teksturo in značilen okus.

Vzkaljen krompir ima povečano vsebnost solanina – naravne spojine, namenjene odganjanju škodljivcev, ki pa je lahko škodljiv, če ga uživamo v velikih količinah. Toda obstaja preprost način, da to preprečite.

Ta preprosta, a učinkovita metoda se naslanja na tradicionalno prakso hranjenja krompirja in ohranjanje svežine, ki so jo uporabljale že naše babice. In kaj je skrivnost? Jabolka. Morda se sprašujete, zakaj jabolka, a ta sadež sprošča plin etilen, naravni rastlinski hormon, ki upočasni proces zorenja in kaljenja krompirja. Ko krompir hranite skupaj z jabolki, lahko bistveno podaljšate njegovo svežino. Vse, kar morate storiti, je, da v košaro ali vrečo s krompirjem dodate nekaj jabolk.

Ta preprosti trik je bil preizkušen in preverjen skozi generacije in se je izkazal za izjemno učinkovitega, še piše ameriški medij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje