Julija je bila že dolgo skrita želja baletne solistke Nine Noč

Magazin 17. Feb 202207:00 > 07:57 0 komentarjev
Nina Noč
SNG Opera in balet Ljubljana

V vlogi Julije bo na odru SNG Opera in balet Ljubljana prvič plesala mlada baletna solistka Nina Noč, ki današnjo premiero, 17. februarja, pričakuje z velikim vznemirjenjem. To je ena večjih vlog, ki jih je ustvarila v zadnjih letih, in priznava, da je bila Julija že dolgo njena velika skrita želja.

”Ko sem izvedela, da bom plesala Julijo, se mi je zdelo kar neresnično in še zdaj, malo pred premiero, se mi zdi neverjetno. Rada imam namreč dramatične balete, v katerih se kot plesalec razvijaš celostno, ne le s tehnično izvedbo, temveč tudi čustveno in igralsko. Seveda je vsaka glavna vloga pomembna in vznemirljiva, vendar je Julija prav posebna. Gre za ikonično predstavo z izjemno glasbo Prokofjeva, ki ji piko na i dajejo igralski občutki, ki jih doživljamo ob interpretaciji vlog.”

Romeo in Julija
SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA

Rojena Mariborčanka

Rojena Mariborčanka, ki je po končanem Konservatoriju za glasbo in balet leta 2013 postala članica gledališča SNG LJubljana, je že zgodaj začela plesati glavne vloge. ”Že mesec dni po prihodu v Opero, kjer sem sprva zasedala mesto v solo zboru, sem dobila glavno vlogo v Trnuljčici. Takrat se mi je zdelo, da je to morda prehitro, kot mlad plesalec si seveda v skrbeh, ali boš zmogel zaupano nalogo. Mogoče nisem bila povsem dozorela, vendar je po drugi strani kariera baletnega plesalca tako kratka, da moramo zagrabiti vsako ponujeno priložnost. Izkušnje, ki jih pridobimo v mladih letih, pridejo pozneje, v pravih letih za plesalca, kot pravimo, namreč še kako prav.”

Romejo in Julija
SNG Opera in balet Ljubljana

Nikoli se ne nehamo učiti

Na vprašanje, kdaj so ta prava leta, pravi, da je to težko opredeliti: ”Ko pridemo v gledališče, je vse novo, neznano, in prva leta se učimo, nabiramo izkušnje, pozneje, ko si ustvarimo ime, ko nas poznajo občinstvo in koreografi, je lažje, saj vemo, kaj nas pri delu čaka. Seveda se nikoli ne nehamo učiti, balerina se ukvarja z vlogo od prvega do zadnjega dne kariere. Nikoli ne moreš reči, da se ne bi dalo narediti boljše.”

Tisoč in en posnetek Rome in Julije na YouTubu

Nina Noč se bo tokrat prvič predstavila v vlogi Julije, a balet Romeo in Julija je zanjo tudi sicer povsem nova izkušnja, saj v njem prej ni plesala niti katere od drugih vlog. Seveda si je predstavo že večkrat ogledala, kot pravi, je v živo videla dve različici in tri balerine v vlogi Julije, poleg tega pa tudi ”tisoč in en posnetek na YouTubu”. Na vprašanje, ali jo je katera od balerin prav posebno prepričala ali navdihnila pri oblikovanju vloge, odločno pove, da vsaka balerina da Juliji svoj pečat, in tako želi storiti tudi sama. ”Poleg tega se nočem uokviriti, nobena balerina ni enaka drugi, tudi jaz nisem. Predvsem si želim, da bi vlogo predstavila, kot jo čutim jaz, in da bi res vanjo dala sebe.”

Čas pred premiero

Čas pred premiero, ki bo danes, 17. februarja, je za ustvarjalce še posebno vznemirljiv, še zlasti v nepredvidljivih razmerah, kakršne nam zadnji dve leti kroji epidemija. ”Poskušam se distancirati od zunanjega sveta in novic, ki nam jih ponujajo vsepovsod, kar ni povsem enostavno. Osredotočam se nase, na vlogo. Po drugi strani se mi zdi vse neverjetno, včasih pomislim, da se bom zbudila iz sanj. Zelo sem vznemirjena in komaj čakam, da gremo na oder, da končno odplešem to vlogo, jo dodam na svoj repertoar.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!