Kaj je “žalostno bež starševstvo” in zakaj je tako priljubljeno

Magazin 24. Dec 202319:15 0 komentarjev
bež igrače
Foto: PROFIMEDIA

Že nekaj let je na družbenih omrežjih v porastu 'bež starševstvo'. Gre za trend mnogih staršev, ki za svoje otroke radi izberejo nevtralne tone, in to za skoraj vse, kar je povezano s 'svetom' njihovih malčkov. Ne glede na to, ali gre za dekoracijo sobe, oblačila ali igrače. A nekateri menijo, da je bež svet vse prej kot idealen. Ameriška avtorica, ki na družbenih omrežjih stoji za profilom 'žalostna bež', meni, da gre za barve, iz katerih je izžeto vse veselje.

Če v zadnjem času prebirate objave na družbenih omrežjih, ste zagotovo opazili, da na različnih fotografijah družin in otrok prevladuje podobna barvna paleta, predvsem odtenki od bele kave do čokolade.

Številni starši, tudi vplivnice in vplivneži, za otroke radi izberejo nevtralne tone za vse, kar je povezano s ‘svetom’ njihovih malčkov. Ne glede na to, ali gre za dekoracijo sobe, oblačila ali igrače. Barvna paleta je umirjena, estetska.

Gre za trend, ki se ga je prijelo ime ‘Beige Mum’ (bež mama) ali ‘Beige Parenting’ (bež starševstvo). Po pisanju nekaterih medijev ta ‘minimalistična bežmanija’ izhaja iz Skandinavije, tamkajšnji trendi naj bi že leta narekovali starševske usmeritve, tudi na področju modnih in stilskih trendov.

Po pisanju britanskega Guardiana zagovorniki pastelnih barv menijo, da v stanovanju dajejo vtis urejenosti in mirnega okolja ter da odtenki pomirjajo otroke in izkazuje nevtralnost. Nekateri starši svojega malčka ne želijo navajati zgolj na roza ali modro barvo, ki veljata za najbolj tipični oz. stereotipni.

Da starši vse raje posegajo po bež odtenkih, pritrjujejo tudi podatki nakupovalnega portala Etsy. Lani je v pol leta povpraševanje po bež otroških oblačilih poskočilo za 67 odstotkov. Po pisanju tujih medijev ‘moderni’ starši raje izbirajo tudi trajnostne igrače iz lesa, vse manj pa nakupujejo plastične in barvite izdelke.

Foto:PROFIMEDIA

Nekateri pa menijo, da je bež svet vse prej kot idealen. “Motivacija, da imam hišo, ki jo je mogoče uporabiti na Instagramu, in da otrokom ne dovolimo, da raziskujejo in delajo nered, me skrbi,” je za ameriški The Wall Street Journal povedala nevropsihologinja Amanda Gummer in ocenila, da verjetno bež ni najljubša “barva” otrok.

Korak dlje je šla avtorica Hayley Deroche, ki na družbenih omrežjih stoji za profilom ‘Sad Beige’ (žalostna bež). V objavah na hudomušen način kritizira bež trende, saj da gre za barve, iz katerih je izžeto vse veselje. “Otroci v takšnih oblačilih in med igro postanejo majhni Proustovi učenjaki, brez veselja, spuščenih ust. Delujejo le kot oddaljen spomin,” je povedala v pogovorni oddaji Today.

“Če je izdelek bež, še ne pomeni, da je trajnostno naravnan. Čeprav lahko umirjene barve dajejo vtis, da so izdelki prizanesljivi do okolja, v večini primerov, to sploh ni res,” je opozorila Deroche in starše pozvala k previdnosti pri nakupih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!