Kako srečni ste v resnici? Je vaš kozarec na pol poln ali na pol prazen?

Magazin 03. Sep 202112:00 > 12:17 0 komentarjev
sreča
Profimedia

Kaj določa raven naše sreče? Kaj sploh je sreča? Kako vemo, da smo srečni ali nesrečni in ali obstaja "tisto" nekaj vmes? Zbrali smo nekaj zanimivih znanstvenih dejstev iz raziskav o sreči in kako do nje?

Srečo je težko ukalupiti in jo zapakirati v eno samo kratko definicijo, saj srečo doživljamo zelo subjektivno in osebno. Pa vendar je po filozofski definiciji sreča stanje popolne zadovoljitve in odsotnost vsakršne želje. Spet druga definicija govori o sreči kot o stanju splošnega zadovoljstva z življenjem ter prisotnostjo pozitivnih vplivov in odsotnostjo negativnih. No, Slovar slovenskega knjižnega jezika pa pravi, da je sreča “trajno stanje velikega duševnega ugodja”.

meditacija
Profimedia

Kaj o sreči pravijo raziskave?

Na spletni strani CNN Health navajajo študijo, v kateri so daljši čas spremljali Francoze, Američane in Angleže in njihov pogled na življenje, so ugotovili, da so tisti, ki so na življenje gledali pozitivno in se več veselili živeli dlje. Tveganje za prezgodnjo smrt, pa se je za kar 14 odstotkov povečalo pri populaciji 32 000 Američanov, ki so svoje življenje ocenili kot nesrečno. Prav tako različne študije kažejo neposredno povezavo med optimističnim pogledom na življenje in močnim imunskim sistemom. Pesimizem pa povezujejo s pogostejšim pojavom depresije, anksioznosti, splošnega slabega počutja itn.

Nadalje študije pravijo, da nam topli, pozitivni in izpolnjujoči odnosi prinašajo tudi vsesplošno dobro počutje in srečo. Nasprotno pa osamljenosti in izolacija slabo vplivajo na zdravje – skoraj podobno, kot če bi pokadili 15 cigaret na dan. Prav tako nam občutenje sreče povečuje zavedanje, da imamo nek namen, poslanstvo, kar naj bi na naše celostno počutje vplivalo celo bolj močno, kot sam zdrav način življenja.

Ste vedeli, da svoje možgane lahko naučite sreče?

Tudi to pokaže študija, s katero so želeli ugotoviti, kakšne učinke ima redna praksa čuječnosti na počutje posameznika. Rezultati so bili presenetljivi – v samo dveh tednih, redne dnevne prakse čuječnosti (vsak dan pol ure) lahko vplivamo na tiste predele naših možganov, ki so odgovorni za občutenje sreče in si tako pomagamo do boljšega počutja in pozitivne naravnanosti.

Kaj še lahko storite za povečanje sreče? Vsak dan poiščite stvari, za katere ste lahko hvaležni, predstavljajte si sebe, kako ste srečni in zadovoljni, gojite prijetne in ljubeče odnose, pomagajte prijateljem, ko potrebujejo vašo podporo …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!