Kakšna je resnica o zaročnem prstanu princese Diane?

Magazin 10. Okt 202114:43 > 12. Okt 2021 08:47 0 komentarjev
Princesa Diana
Profimedia

40 let po tem, ko sta princesa Diana in princ Charles oznanila zaroko, je razkrita resnična zgodba o slavnem zaročnem prstanu.

Ni vam treba seči daleč v četrto sezono serije Krona oziroma The Crown, da bi videli prepad, ki se je pojavil v odnosu med princeso Diano in princem Charlesom. Do poroke sploh ni treba priti.

V tretji epizodi mladi Diani, ki jo izvrstno igra Emma Corrin, kraljica in predstavnik Garrarda, ki je bil uradni kraljevi draguljar od 1843 do 2007, predstavita pladenj s potencialnimi zaročnimi prstani.

Zaročni prstan
Profimedia

Prizor, poln napetosti

Prizor je daleč od intimnega trenutka in je bolj kot formalen dogodek. Namiguje tudi na neodvisno držo, ki jo je imela Diana, kar je v enaki meri razjezilo in zmedlo kraljevo družino. Ko si ogleduje prstane, ki ji jih ponujajo, zaobide tiste iz kraljevske zbirke in se osredotoči na zdaj ikoničen safirni dizajn, ki je bil naprodaj v Garrardovi lastni kolekciji.

Zaročni prstan1
Profimedia

Še vedno eden najbolj legendarnih zaročnih prstanov

Prstan Marguerite, 12-karatni ovalni cejlonski safir, obdan s 14 solitaire diamanti in postavljen v 18-karatno belo zlato, je navdihnila broška, ki jo je princ Albert leta 1840 naročil Garrardu za svojo bodočo ženo, kraljico Viktorijo. Diana se je odločila zanj, ker jo je, kot je povedala, spominjal na zaročni prstan njene matere in je enake barve kot njene oči. Rečeno je bilo še, da ga je izbrala tudi zato, ker je bil največji, in v slogu, ki je bil v modi v visoki družbi 80. let.

Zaročni prstan3
Profimedia

Diana v svojih poročnih zaobljubah ni hotela uporabiti besede “ubogati”.

Njen izbor zaročnega prstana naj bi dvignil obrvi v kraljevi družini, ki je tradicionalno nosila edinstvene sloge po meri. Vsakdo bi ta prstan lahko kupil neposredno od Garrarda – ob predpostavki, da bi morali zanj odšteti 28.500 funtov (kar je danes več kot 112 tisoč funtov oz. približno 130 tisoč evrov), saj je bil predstavljen tudi v Gerrardovem katalogu.