Kateri ukrepi delujejo, če vam težave povzročajo spomladanske alergije?

Magazin 09. Mar 202213:15
Alergije
Foto: Profimedia

Pomlad je letni čas, ko se narava prebuja, zaradi česar so sprehodi po travnikih, sadovnjakih in gozdovih še toliko bolj pravljični. A ne za vse. Številni v pomlad vstopajo, oboroženi z robčki, naveličani nenehnega smrkanja, kihanja in alergij.

Sezona cvetenja in alergij se pogosto začne že v zimskih mesecih, saj ob toplem vremenu leska in jelša začneta cveteti že v januarju in februarju. Nihče se ne rodi z alergijo, opozarjajo strokovnjaki, ki želijo pri tem poudariti predvsem vlogo okolja kot osrednjega dejavnika.

Na pojavnosti alergij vplivajo številni dejavniki, od spremenjenega življenjskega sloga do onesnaževanja, tudi higiene. V zadnjem čase se zdi, da je pojavnost alergij vse večja, čeprav strokovnjaki opažajo, da se trend naraščanja alergijskih bolezni počasi umirja. Kljub temu ima preglavice z občasnimi alergijskimi težavami kar tretjina Evropejcev. Alergije so najbolj razširjene v razvitejšem zahodnem svetu, manj pa v revnejših državah Azije, Afrike, tudi v vzhodni Evropi.

Pomlad
Profimedia

Kaj pa lahko v boju s spomladanskimi alergijami storite sami?

Izpostavljenost mešanici alergenov in onesnaževal se skozi dan spreminja. Prav zato strokovnjaki priporočajo, da se v času najintenzivnejšega cvetenja čim več zadržujete v notranjih prostorih. Na sprehod se odpravite po koncu dežja, ko je v zraku najmanj alergenega peloda, prav tako se koncentracija umiri ob večerih.

Cvetni zrak se izmuzne tudi v naše domove, bodisi s prezračevanjem, odpiranjem vrat ali mehanskim prezračevalnim sistemom. Nekaj ga z oblačili in čevlji vnesemo tudi sami. Prezračevanja prostorov se lotimo tik pred nočjo ali pa na okna namestimo gosto mrežo, ki preprečuje prehajanje cvetnega prahu.

Cvetni prah, ki je prišel v naša domovanja in je prisoten v prašnih delcih, odstranimo s pogostim čiščenjem. Najbolj so mu izpostavljeni prostori, ki ležijo pravokotno na smer vetra.

Komentari

Vaš komentar