Letošnji Praznik glasbe bo potekal v kar 12 slovenskih mestih

Magazin 19. Jun 202210:00 0 komentarjev
Praznik glasbe
Sigic

Tudi letos se Slovenija pridružuje svetovni iniciativi Fête de la musique, ki 21. junija, na prvi poletni dan, obeležuje svetovni dan glasbe. Praznik glasbe bo letos potekal v kar 12 slovenskih mestih.

Iniciativa Fête de la musique je nastala leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo, Jacquesa Langa. Ugotovil je, da je v Franciji toliko ljudi vseh generacij, ki se ukvarjajo z glasbo, da je preprosto treba določiti dan, ko bodo francoska mesta zasijala v vsej svoji glasbeni veličini in se bo muziciralo povsod.

Praznik glasbe
Sigic

Danes Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta. Že devetič se praznovanju pridružuje tudi Slovenija. Po prvih dveh edicijah, ki ju je v letih 2011 in 2012 organizirala Zadruga Celinka od leta 2015, praznik glasbe poteka vsako leto neprekinjeno pod krovno organizacijo SIGIC – Slovenskega glasbenoinformacijskega centra.

Sigic
Sigic

Prazniku glasbe se vsako leto priključijo nova mesta, tokrat se bo praznovalo v kar 12 slovenskih krajih, in sicer: v Ljubljani, Mariboru, Slovenski Istri, Novi Gorici, Murski Soboti, na Ptuju, v Celju, Črnomlju, Kranju, Postojni, Tolminu in Železnikih. Praznik glasbe vsako leto poteka 21. junija, na prvi poletni dan, ko je dan najdaljši in noč najkrajša. Muzicira se na številnih, za glasbo manj običajnih mestih, kot so ulice, trgi, parki, in druga mesta, kjer glasbeniki s svojimi nastopi presenetijo mimoidoče.

V skladu s smernicami Fête de la musique so vsi nastopi za obiskovalce brezplačni. Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov in publika lahko glasbenike nagradi s prostovoljnimi prispevki. Muzicirali bodo glasbeniki in glasbenice vseh generacij in vseh glasbenih žanrov, od klasike do džeza, od elektronike do roka. Praznik glasbe bo torej ponovno poskrbel za prav vse glasbene okuse.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!