Letošnjo Evrovizijo spremljalo 183 milijonov gledalcev

Kultura 02. Jun 202105:50 > 27. Sep 2021 12:32
Maneskin
Foto: Zmagovalna skupina Evrovizije Maneskin (Vir: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

"Navdušeni smo, da je občinstvo v tako velikem številu ponovno sprejelo Evrovizijo," je o dobri gledanosti Evrovizije povedal izvršni producent Martin Osterdahl.

Letošnjo Evrovizijo, ki je potekala med 18. in 22. majem v Rotterdamu na Nizozemskem, je spremljalo dobrih 183 milijonov gledalcev, so sporočili organizatorji. Finalni večer je v 36 državah povprečno spremljalo 40,5 odstotka gledalcev televizije.

Letos si je po podatkih Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Evrovizijo v živo ogledalo kar štiri odstotke več televizijskih gledalcev kot leta 2019, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lani so to glasbeno tekmovanje odpovedali zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

Letos so poskočile tudi številke gledalcev, starih med 15 in 24 let: v primerjavi z letom 2019 so se povečale za sedem odstotkov, na 52,8 odstotka. Na Nizozemskem so imeli 5,4 milijona gledalcev, kar je 78,5 odstotka vseh nizozemskih televizijskih gledalcev. Z 99,9 odstotka je po številu televizijskih gledalcev, ki so si ogledali Evrovizijo, sicer zmagala Islandija.

Uradni YouTubov kanal Evrovizije pa je med evrovizijskim tednom, ki poleg velikega finala vključuje dva predizbora, zaznal 50,6 milijona ogledov iz 234 držav, kar je 28 odstotkov več kot leta 2019.

Evrovizijo so v živo po spletu spremljali predvsem mladi, saj je bilo 71 odstotkov spletnih gledalcev starih med 18 in 34 let. V finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije so slavili italijanski rockerji Maneskin s pesmijo Zitti E Buoni. Njihov nastop in nastope preostalih 25 tekmovalcev si je ogledalo 4,3 milijona Italijanov, kar je bilo največje število po letu 2011.

Italija si je zmago priborila z glasovi občinstva in s skupno 524 točkami premagala Švico in Francijo. Nacionalne žirije so največ glasov namenile švicarskemu pevcu Gjon’s Tearsu, ki je bil na koncu tretji, francoska pevka Barbara Pravi s pesmijo Voila pa je bila s skupno 499 točkami druga.

“Navdušeni smo, da je občinstvo v tako velikem številu ponovno sprejelo Evrovizijo. Ponosni smo, da smo v času, ko je veliko ljudi ločenih, združili milijone ljudi. Velik uspeh skupine Maneskin in številnih drugih kaže, da je vpliv Evrovizije večji kot kdajkoli prej,” je po navedbah AFP dejal izvršni producent Evrovizije Martin Osterdahl.

Letošnjo Evrovizijo je sicer pospremila polemika, ali je pevec zmagovalne italijanske rockovske skupine Damiano David med čakanjem na izide nedeljskega finalnega nastopa vdihaval kokain. Organizatorji tekmovanja so pozneje sporočili, da je bil negativen na testiranju na prisotnost mamil.

Komentari

Vaš komentar