Lubenica in poletje gresta z roko v roki, a čeprav ima sadež polno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ga strokovnjaki odsvetujejo sladkornim bolnikom.
Poletno vročino je idealno omiliti z lubenico. Ta okusni sadež vsebuje veliko vode in je idealen za sladico po obroku.
Je bogat vir vitaminov B, C, vitamina A ter kalija in magnezija, ki sta pomembna za uravnavanje krvnega tlaka.
Lubenica vsebuje antioksidante in aktivne snovi, ki blažijo vnetja v telesu. Je tudi diuretik ter spodbuja delovanje ledvic in izločanje toksinov iz telesa. Kot piše N1 Zagreb, so uporabna tudi semena, ki so bogat vir magnezija, fosforja in kalija.
Lubenica je bogata z likopenom – antioksidantom, ki preprečuje bolezni srca in ožilja. Vsebuje tudi vlaknine, ki znižujejo raven slabega holesterola. Lubenice imajo torej številne pozitivne lastnosti, a uživanje tega sadeža dietetiki odsvetujejo sladkornim bolnikom.
Po nekaterih izračunih ima lahko ena velika rezina sadeža 20 gramov sladkorja. Ker je torej polna naravnega sladkorja, ki lahko povzroči porast sladkorja v telesu, je bolje, da se lubenici sladkorni bolniki izogibajo.
Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje