Mednarodni muzejski dan: Slovenski muzeji vabijo na skupno panojsko razstavo

Magazin 18. Maj 202206:15 > 07:50 0 komentarjev
muzej
Profimedia

Ni boljšega načina za praznovanje mednarodnega dneva muzejev, kot da se danes, 18. maja, sami, s prijatelji ali z otroki odpravite v svoj najbližji muzej ali galerijo. Slovenski državni muzeji pa vas vabijo na ogled skupne panojske razstave, ki so jo že tradicionalno pripravili ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu. Ta je letos uglašen na temo moč muzejev, zato so svojo skrito moč muzeji predstavili na predmetih ali zbirkah, ki so očem skrite - v depojih.

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, seveda tudi slovenskih.

V uvodni besedi razstave Moč muzejev je v imenu vseh muzejev Ženja Leiler Kos, direktorica Slovenske kinoteke, zapisala:

”To, kar smo, nismo zaradi tega, kar smo prinesli s seboj na ta svet, ampak zaradi tega, kar smo na tem svetu našli,” pravi lepa misel. Lahko bi dodali: Kar smo na tem svetu našli in kar se nam je zdelo dragoceno, smo tudi ohranili. In kaj drugega so muzeji, ki izvorno pomenijo muzam posvečeni kraj, če ne prav zavzeti varuhi teh dragocenosti, ki so jih ustvarili naši predniki?

Dragocenosti, varovane v temnih in hladnih depojih, pa same po sebi še nimajo prave vrednosti. Prava vrednost ohranjene dediščine je predvsem v njeni možnosti in s tem v njeni moči.

Možnosti, da jo raziskujemo ter delimo in predstavljamo javnosti ter s tem vedno znova soočamo s sedanjostjo ter našo sedanjost in nas z njo. In moči, da nas na ta način vedno znova nagovarja in opominja, kaj vse smo na tem svetu našli, še preden smo ga dobro spoznali in mu tudi sami kaj dragocenega zapustili.

14 slovenskih muzejev nacionalnega pomena hrani v depojih, ki skupaj merijo več kot 16 tisoč kvadratnih metrov, več kot 2.500.000 muzejskih predmetov in vsaj še toliko fotografij. To gradivo neizbrisljivo priča o naši izjemni in obsežni ustvarjalni, kulturni in družbeni dediščini. In s tem o njeni neprestani možnosti in moči, da nam iz preteklosti pomaga razumeti vsakokratno sedanjost, v kateri živimo.

MOČ MUZEJEV – Muzeji imamo moč spreminjati svet okoli nas.

Mednarodni muzejski dan bomo letos obeležili v sredo, 18. 5. ICOM Slovenija načrtuje tudi tokrat več akcij, ki bodo opozarjale in promovirale moč ter vrednote slovenskih muzejev. Vsebine, ki jih v okviru letošnje teme raziskujemo, so:

– Moč doseganja trajnosti: Muzeji kot ključni akterji v svojih lokalnih skupnostih prispevajo k številnim ciljem, ki vključujejo spodbujanje trajnega razvoja in socialne ekonomije ter razširjanje znanstvenih informacij o okoljskih izzivih.

– Moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti: Muzeji so inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Digitalne inovacije lahko naredijo muzeje bolj dostopne in privlačne.

– Moč gradnje skupnosti z izobraževanjem: Muzeji s svojimi zbirkami in programi povezujejo družbo in gradijo skupnosti. S podpiranjem demokratičnih vrednot in zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!