Če se želite znebiti nadležnih komarjev, na balkon postavite to rastlino

Navdih 17. Jun 202410:31 3 komentarji
moljevka
Foto: PROFIMEDIA

Poletje prinaša dolge, tople večere, ki jih radi preživimo na balkonu ali terasi. Žal pa s seboj prinaša tudi neprijetne obiskovalce – komarje. Namesto da se zatečete h kemičnim repelentom ali električnim napravam, lahko naravno in ekološko rešitev najdete kar v rastlinah. Eno najučinkovitejših orožij proti komarjem je dišeča rastlina, ki ne le odganja te nadležne insekte, ampak tudi polepša vaš zunanji prostor.

Nekateri uživajo v dolgotrajnih pogovorih na terasi ali balkonu ob srkanju najljubše pijače pozno v noč. Edina stvar, ki lahko pokvari ta prijetni čas, so komarji. Vendar lahko nadležne žuželke odženete z eno rastlino – moljevko.

Moljevka je izvrstna izbira za vse, ki želijo naravno rešitev za odganjanje komarjev. Poleg tega, da je nezahtevna za vzdrževanje, bo vašemu balkonu ali terasi dodala prijetno zeleno noto in aromatičen vonj. Postavite jo na zunanje površine in uživajte v poletnih večerih brez komarjev.

“Rastlina ni zahtevna, rada ima sonce,” pravi ljubitelj cvetja Dejan Dragićević. Odganja komarje in prijetno diši, vonj spominja na kadilo. Rastlino lahko lepo kombinirate s petunijami.

Še ena zelo uporabna rastlina pa je netresk. Ta je ena najstarejših zdravilnih rastlin za prvo pomoč, še posebej pri odpravljanju kožnih težav. Njegovi mesnati listi vsebujejo sok, ki ima zdravilne, pomirjujoče in hladilne lastnosti, podobno kot aloe vera, vendar nekoliko manj intenzivno. Sok rastline deluje adstringentno, kar pomeni, da napne in zmehča kožo, zato pomaga pri opeklinah, pikih žuželk, ranah, bradavicah in pri odmaščevanju ušesne votline. Sveže iztisnjen sok iz listov se že od antičnih časov uporablja za zdravljenje kožnih bolezni, piše portal 24sata.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje