Fotograf v objektiv ujel prizor, kakršnega ni uspelo še nikomur

Navdih 24. Dec 202305:28 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Indijski fotograf Morup Namgail je v objektiv ujel podobo, kakršne ni posnel še nihče, v upanju, da bo opozoril na problematiko pokrajine in divjih živali v svoji domači regiji Ladak v Indiji.

Če iščeš nekaj, kar je zelo težko najti, sta za to potrebni potrpežljivost in vztrajnost.

To je umetnost sledenja snežnim leopardom. Morup Namgail se je tega naučil že zelo zgodaj. Pri petih letih je v domači vasi Uley v Ladaku prvič videl snežnega leoparda. Območje je polno divjih živali – raj za ambiciozne fotografe, kot sta Morup in njegov brat Stanzin. Te velike mačke so bile ovekovečene v BBC-jevi seriji Planet Zemlja II predvsem po zaslugi njunega očeta Norbooja, piše revija NewScientist.

Med pandemijo covida-19 sta se brata zaobljubila, da bosta fotografirala nekaj, česar ni še nihče: snežnega leoparda pod zvezdnatim nebom. Upala sta, da bo slika poudarila lepoto te gorate regije in plenilca, ter s tem spodbudila prizadevanja za zaščito obeh. Območje se namreč segreva z dvakratno hitrostjo, kar ogroža pokrajino in njene živali.

Več mesecev sta prežala na zver, v upanju, da bosta dobila posnetek, ki sta si ga tako močno želela. Območje sta pokrila s kamerami. Na polovici projekta je Stanzin umrl zaradi bolezni srca, Morup je kljub temu vztrajal naprej.

Povzpel se je na 4.900 metrov visoko goro. “Na kameri me je pričakalo prijetno presenečenje, uresničile so se mi sanje,” je povedal Morup. “Bil je grenko-sladek trenutek. Budisti verjamemo v reinkarnacijo. Pogosto opazim snežne leoparde in včasih se vprašam, ali se je brat reinkarniral v enega od njih. Verjetno bi se ustavil za fotografijo ali me morda pozdravil. Mogoče pa se je,” je Morup še povedal za revijo NewScientist.

Snežni leopard je uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst kot ranljiva vrsta. Na svetu naj bi ji bilo zgolj 4.000 do 6.500, v divjini se jih razmnožuje manj kot 2.500, piše na Wikipediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!