Idealen čaj za poletje – pripravite ga s hladno vodo!

Navdih 19. Jul 202319:32 0 komentarjev
čaj, zeleni čaj, meta, melisa
PROFIMEDIA

Običajno si čaje predstavljamo kot tople napitke, razen ledenih, ki pa so tudi najprej topli. Čaj pa lahko pripravite tudi s hladno vodo.

Pri pripravi čaja gre v bistvu za difuzijo snovi iz posušenih ali svežih listov v vodo. S toplo vodo in kuhanjem ta proces samo pospešimo, tako da bi lahko rekli, da je priprava čaja s hladno vodo kot nekakšen “počasen posnetek” običajne priprave s toplo vodo.

Postopek lahko imenujemo tudi “maceracija” – namakanje sredstva v tekočini pri običajnih temperaturah.

Medtem, ko je pri pripravi čaja z vročo ali vrelo vodo zelo pomembna temperatura in čas kuhanja, pri pripravi hladnih čajev te skrbi ni. Potreben pa je čas. Priprava je sicer povsem enaka kot pri vročem čaju. Liste želenega čaja dajte v steklenico ali čajnik oziroma ustrezno posodo, prelijte z vodo iz pipe in postavite v hladilnik.

Takšen način priprave je najbolj primeren za prave čaje, lahko pa tudi za zeliščne iz svežih listov. Črni čaj naj v hladilniku stoji 8 do 12 ur, zeleni in beli čaj 6 do 8, oolong pa od 8 do 10 ur.

Obstaja tudi varianta, pri kateri vodo le segrejete na približno 40 do 50 stopinj, ne do vretja, prelijete liste in potem pustite v hladilniku. Tudi tak način priprave je primeren za zeliščne čaje iz svežih ali posušenih listov, ki jim lahko dodate tudi košček lupine kakšnega od citrusov ali ingver.

Poznavalci pravijo, da se na ta način v čajih ohrani več koristnih sestavin, ki bi jih vročina in kuhanje sicer uničila ali močno zmanjšala njihovo prisotnost. Ta način priprave hladnega čaja ima še eno prednost: ko s čajem napolnite skodelico, samo dolijte vodo v steklenico in jo vrnite v hladilnik. To lahko naredite večkrat, dokler ne boste opazili, da je čaj že preveč razredčen ali morda pogreni. Takrat pač naredite novega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!