Česen je prav gotovo med tistimi živili, ki sem jim pripisuje največ "čudežnih" lastnosti. Ima številne blagodejne učinke na zdravje, edina slabost pa je vonj.
Kaj bi se zgodilo, če bi vsak dan pojedli dva stroka česna?
Krvni tlak bi se normaliziral
Bolezni srca in ožilja so med vodilnimi vzroki za smrt. Srčni infarkt in možganska kap sta posledici zvišanega krvnega tlaka. Številne raziskave so pokazale, da lahko redno uživanje česna pomaga znižati krvni tlak. Vsekakor pa se je treba posvetovati z zdravnikom, po poročanju srbskega portala Krstarica svetuje ruski nutricionist Aleksej Cis.
Zmanjšal bi se holesterol
K nastanku bolezni srca in ožilja pripomore tudi zvišan holesterol. Ta se namreč odlaga na stenah žil, zaradi česar so te zožene, poveča pa se pritisk. Česen vsebuje različne biološko aktivne učinkovine, ki aktivirajo določene encime v krvi in uničujejo maščobne obloge, je pojasnil nutricionist.
Okrepi se imunski sistem
Raziskave so pokazale, da imajo tisti, ki redno uživajo česen, kar 63 odstotkov manjšo možnost, da se prehladijo. Če pa že podležejo virozi, pa hitreje in lažje okrevajo, piše Krstarica.
“Česen ima antibiotične lastnosti, za katere nutricionisti menijo, da so posledica visoke vsebnosti žvepla. Česen pomaga pri preprečevanju prehladov in krepi imunost. Vse to je posledica prisotnosti vitaminov, maščob in aminokislin v njegovi sestavi, pa tudi alicina in aminokislin, gre za kemične spojine, ki uničuje bakterije in glivice,” je povedal Cis.
Poveča se količina energije
“Že v stari Grčiji, ko še niso poznali dopinga, so olimpijci jedli česen, da bi dosegli boljše rezultate od tekmecev. To živilo pa je bilo koristno tudi za tiste, ki se ne ukvarjajo s športom. Zmanjša namreč utrujenost, poveča produktivnost in pomaga pri lažjem prenašanju mraza,” je dejal nutricionist. Danes pa velja tudi, da uživanje česna povečuje vzdržljivost.
Podaljša se življenjska doba
Zmanjšanje tveganja za srčno-žilne in nalezljive bolezni po mnenju znanstvenikov pomembno vplivajo na podaljšanje življenja, saj so te bolezni vodilni vzrok smrti.
Največ hranilnih snovi je v svežem česnu. Da bi zaužili kar največjo količino alicina, snovi, ki pomaga uničevati glivice in škodljive mikrobe, je treba česen sesekljati ali strti, pustiti, da nekaj časa ‘diha’, in nato zaužiti, še piše Krstarica.
Sproščanje toksinov
Česen ima spodobnost odstranjevanja težkih kovin iz telesa. To so dokazali s preučevanjem delavcev v tovarni baterij. Ugotovili so, da je uživanje česna znižalo raven svinca v krvi za kar 19 odstotkov. Raziskovalci so opazili tudi izboljšanje splošnega zdravja: zmanjšalo se je število glavobolov, delavci pa so imeli tudi nižji krvni tlak.
Za to je odgovorno žveplo v česnu.
Izboljšano zdravje kosti
Raziskava na miših je pokazala, da uživanje česna pri samičkah poveča količino estrogena, kar pa je zmanjšalo izgubo kostne mase. Tako lahko uživanje česna pomaga pri pomanjkanju estrogena v menopavzi. Ta hormon je povezan z zdravjem kosti. Vendar pa je treba poskrbeti tudi za ustrezno uživanje živil, bogatih s kalcijem in vitaminom D.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje