Čeprav ti sladki sadeži ne veljajo za superživilo, so temu zelo blizu. Preberite, kaj vse lahko izboljšajo, če jih začnete redno uživati.
Že teden dni uživanja tega okusnega sadja, ki je priljubljeno predvsem v državah severne Afrike, Levanta in Bližnjega vzhoda, lahko izboljša stanje vašega telesa in nekaterih telesnih funkcij, piše portal brightside.me. Poglejte, kaj se zgodi, če začnete uživati tri ali štiri datlje na dan.
Izboljšalo se bo stanje vaših kosti
Po besedah Julie Garden Robinson, doktorice znanosti in profesorice na državni univerzi v Severni Dakoti, datlji vsebujejo bor (boron), ki spodbuja zdrave kosti. Druga študija je pokazala, da minerali, kot so fosfor, kalij, kalcij in magnezij, ki jih najdemo v datljih in drugem suhem sadju, krepijo naše kosti in preprečujejo bolezni, kot je osteoporoza.
Izboljšala se bo vaša prebava
Datlji vsebujejo veliko vlaknin, ki preprečujejo zaprtje in spodbujajo redno odvajanje. Študija, objavljena v reviji British Journal of Nutrition, je pokazala, da imajo ljudje, ki redno uživajo datlje, veliko bolje delujoč prebavni sistem kot tisti, ki jih ne uživajo.
Pomagajo v boju proti stresu in depresiji
Datlji vsebujejo vitamin B6, za katerega je dokazano, da pomaga telesu ustvarjati serotonin in noradrenalin, ki izboljšujeta zdravje možganov. Serotonin uravnava vaše razpoloženje, noradrenalin pa se bori proti stresu. Poleg tega ta študija kaže, da je nizka raven vitamina B6 povezana z depresijo.
Več energije
Datlji so odličen prigrizek. Zaradi sladkorjev, kot sta fruktoza in glukoza, pa zagotavljajo dolgotrajen naval energije za vaše telo.
Preprečujejo bolezni srca
Študija je pokazala, da datlji zmanjšujejo raven trigliceridov in oksidativni stres, ki sta dejavnika tveganja za bolezni srca in apnenje žil. Poleg tega so bogat vir kalija, ki znižuje krvni tlak, s tem pa zmanjšuje tveganje za možgansko ali srčno kap.
Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka na debelem črevesju
Datlji ščitijo naš prebavni sistem in črevesje pred škodljivimi bakterijami, s čimer zmanjšujejo tveganje, da bi se razširile na debelo črevo. Študija, ki jo je izvedel oddelek za znanost o hrani in prehrani, je pokazala, da ljudje, ki redno uživajo datlje, povečajo rast dobre vrste bakterij, ki nas varujejo pred rastjo rakavih celic v debelem črevesu.
Pomagajo pri hujšanju
Datlji lahko pomagajo tudi pri hujšanju. Zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo, se dlje časa počutite siti. Poleg tega datlji vsebujejo tudi antioksidante, kot so antocianini, fenolni in karotenoidi. Ti se našem telesu znebijo toksinov, pospešijo prebavo in presnovo, kar vodi v izgubo telesne teže. Vendar je treba biti previden: večje količine datljev lahko redijo, saj so tudi zelo kalorični.
Izboljšajo spolno življenje in zdravje
Več študij je pokazalo, da so datlji koristni za povečanje spolne vzdržljivosti, zmanjšujejo pa neplodnost, ki jo povzročajo različne spolne motnje, piše portal medicine.net.
Spodbujajo zdravje ustne votline
Redno uživanje datljev je koristno tudi za zaščito in izboljšanje trdnosti zobne sklenine, prav tako pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek zobne gnilobe, saj vsebujejo fluorid.
Pomagajo v boju proti okužbam
V datljih je veliko žvepla, ki pomaga človeškemu telesu v boju proti boleznim in alergijam.
Krepijo zdravje las
Datlji vsebujejo vitamin B5, ki je bistvenega pomena za ohranjanje las. Zmanjšuje izpadanje las, njihovo lomljivost in cepljenje konic. Dnevno uživanje treh ali štirih datljev lahko pomaga zmanjšati težave z lasmi, še piše medicine.net.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje