Kaj se zgodi, če vsak dan zjutraj pojemo tri suhe slive

Navdih 18. Maj 202418:21 2 komentarja
suhe slive
Foto: PROFIMEDIA

Tako suhe kot sveže slive so prava zakladnica zdravilnih snovi: vitaminov, mineralov, antioksidantov. Če redno uživate slive, lahko to blagodejno vpliva na vašo prebavo, kognitivne sposobnosti, kosti ter raven glukoze in holesterola v krvi, prav tako pa lahko to pripomore k zaščiti vaših celic pred poškodbami.

Zdrave so tako sveže kot suhe, a suhe slive lahko, za razliko od svežih, hranimo približno šest mesecev. Shranjene v zaprti posodi pa bodo v hladilniku ostale užitne do enega leta, piše N1 Zagreb.

Suhe slive vsebujejo koncentriran sorbitol in vlaknine, kar jim daje večji odvajalni učinek, kot ga imajo sveže slive. Prav zaradi teh dveh snovi suhe slive pomagajo pri redni prebavi.

Tako sveže kot suhe pa so prava zakladnica kalija, vlaknin, vitamina K, v sledovih pa najdemo tudi magnezij in železo.

V kateri koli obliki je sliva zelo bogata z edinstvenimi fitonutrienti, neoklorogensko in klorogensko kislino. Te snovi uvrščamo med fenole, njihovo antioksidativno sposobnost pa je potrdilo več znanstvenih raziskav.

Zahvaljujoč vitaminu C v sebi slive bolje izkoristijo železo v telesu, še piše N1 Zagreb.

Če zaužijete štiri do pet suhih sliv, dobite približno 280 miligramov kalija ali približno 12 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa.

Suhe slive skoraj kot zdravilo

Uživanje suhih sliv ima tudi pomembne koristi za vaše zdravje. Eno najstarejših kitajskih zdravil je celo narejeno iz suhih (dimljenih) sliv in se imenuje ubai. To zdravilo lajša simptome slabosti, vročine in kašlja.

Na vrhu seznama 24 vrst sadja z antioksidativno močjo je sveža sliva, pa tudi suhe slive so daleč pred suhimi figami, datlji, grozdjem ali marelicami.

Slive so dober vir netopnih in topnih vlaknin. Netopne vlaknine pomagajo ohranjati redno odvajanje blata, medtem ko topne vlaknine pomagajo pri zmerni prebavi in absorpciji hranil iz hrane.

Antioksidanti in protivnetne lastnosti suhih sliv lahko preprečijo izgubo kostne mase in pomagajo ohranjati zdravo kostno gostoto. Večje količine vitamina K v suhih slivah prav tako pomagajo izboljšati zdravje kosti.

Že tri do štiri suhe slive na dan lahko pomagajo nevtralizirati celice škodljivih prostih radikalov, ki negativno vplivajo na spomin.

Zakaj bi morali vsak dan jesti suhe slive?

Flavonoidi, prisotni v slivah, naj bi pomagali tudi pred kognitivnimi motnjami, povezanimi s staranjem.

Suhe slive lahko pomagajo znižati raven glukoze v krvi in ​​holesterol LDL, znan tudi kot “slab holesterol”, hkrati pa lahko ščitijo vaše celice pred poškodbami, ki lahko vodijo do bolezni.

Kdaj jesti suhe slive?

Uživanje suhih sliv zjutraj je odličen način, da izkoristite prednosti antioksidantov za začetek dneva. To lahko pomaga pri rednem odvajanju blata in prepreči zaprtje.

Poleg tega vam lahko naravni vir energije iz suhih sliv pomaga do bolj produktivnega in energičnega jutra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje