Kako bo sir zdržal dlje? "Magični trik" je sestavina, ki jo zagotovo imate

author
K. L.
05. apr 2025. 05:01
>
22:59
sir, siri, mlečni proizvod
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Da bo sir ostal dlje časa svež in slasten, morate upoštevati nekaj osnov. Obstaja pa tudi "skrivna" sestavina, ki mu bo podaljšala uporabnost. Vsi jo imamo doma.

Na vprašanje, kako preprečiti, da bi sir v hladilniku prehitro začel plesneti ali postajati trd, Patricia Michelson, lastnica trgovine s siri v Londonu pravi: "Ni kaj dosti filozofije," piše britanski The Guardian.
A Michelson obenem dodaja: "Težave se pojavijo, če ne upoštevate nekaj osnov."

Prodajalka sira svetuje, da sir vedno dvojno zavijete, po možnosti v voščen ali peki papir – in ga položite v plastično posodo, obloženo z navlaženo kuhinjsko krpo.

Zaprto posodo postavite na zgornjo polico hladilnika, ker je tam temperatura običajno najbolj konstantna, razen če imate nad polico zamrzovalnik ali predale za zamrzovanje. V tem primeru sir postavite nižje.

Skrivni trik, ki bo sir pomagal ohraniti dlje časa svež


Michelson ima tudi skrivni trik, ki ga imenuje "čarovniško-znanstvena plat".
In kot pri vseh najboljših trikih je tudi ta preprost, ko enkrat veš zanj: "K siru v posodo dodajte dve navadni kocki sladkorja, posodo zaprite in postavite v hladilnik."

Sladkor, je pojasnila, pomaga uravnavati ozračje znotraj posode in tako ohranja sir dlje časa svež.

Če sira dolgo ne boste porabili, se lahko sladkor sčasoma začne topiti. Če se to zgodi, posodo očistite, zamenjajte navlaženo krpo in sir znova shranite skupaj z dvema novima kockama sladkorja, svetuje Michelson.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih