Oglaševanje

Kako dolgo lahko hranite gobe v hladilniku, preden se pokvarijo?

author
N1
10. nov 2025. 04:48
Gobe v embalaži
Fotografija je simbolična | Foto: Profimedia

Gobe so ene od živil, za katere je včasih težko oceniti, koliko časa jih lahko shranjujemo v hladilniku, preden se pokvarijo.

Oglaševanje

Če se pogosto vprašate, kako dolgo lahko zdržijo gobe v vašem hladilniku in kako jih pravilno shranjevati, si pomagajte z naslednjimi napotki.

Kot piše Index.hr, ne obstaja samo en odgovor, saj se rok uporabe razlikuje od kupljenih, nabranih ali že narezanih gob.

Kupljene gobe

Sveže kupljene gobe, kot so šampinjoni, ostrigarji ali šitake, lahko običajno zdržijo v hladilniku od štiri do sedem dni. Če so že narezane, je bolje, da so v hladilniku največ tri dni.

Da bodo gobe ostale v dobrem stanju, jih hranite v najhladnejšem delu hladilnika, idealno v predalu za zelenjavo.

V primeru, da ste jih kupili v embalaži, ki ima luknje, jih lahko pustite kar v njej, saj gobe potrebujejo zrak. Če jih niste kupili v embalaži, jih preložite v papirnato vrečko. Raje se izogibajte plastični, saj ta zadržuje vlago in pospešuje kvarjenje hrane.

Če opazite, da so se na gobah pojavile temne lise, ali da je površina sluzasta in lepljiva, vonj pa močan in neprijeten, je čas, da jih zavržete.

Nabrane gobe

Nabrane gobe je medtem najbolje pojesti še isti dan, saj lahko v hladilniku zdržijo do dva dni. Hitro izgubijo svežino, ker niso obdelane in pogosto vsebujejo več vlage.

Gobe v košari
Fotografija je simbolična | Foto: Profimedia

Pred pripravo jih očistite z mehko krpo in jih ne sperite pod vodo. Gobe shranjujte v papirnati vrečki ali košari, obloženi s papirjem, še piše Index.hr.

Če veste, da jih ne boste pojedli takoj, jih lahko zamrznete ali posušite. Za zamrzovanje gobe najprej od pet do deset minut prepražite v ponvi in nato pustite, da se ohladijo. Zatem jih lahko shranite v posodo ali papirnato vrečko in jih postavite v zamrzovalnik, kjer zdržijo do šest mesecev.

Pri sušenju jih narežite na tanke rezine in posušite v pečici na 50 stopinj Celzija. Ko jih kasneje namočite v topli vodi, bodo spet pripravljene za kuhanje.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih