Kakšna je razlika med rjavimi in belimi gobami?

Navdih 23. Maj 202405:03 0 komentarjev
gobe
Foto: PROFIMEDIA

So okusne, imajo malo kalorij ter veliko vitaminov, vlaknin in beljakovin. Odlično se ujemajo z drugimi sestavinami, z njimi je enostavno kuhati. Ni nenavadno, da so gobe izjemno priljubljene med ljubitelji dobre hrane. Toda ali poznate razliko med rjavimi in belimi gobami?

Na trgovskih policah je vse leto mogoče najti najrazličnejše vrste gob. Če ne veste, katere kupiti, vam bo morda pomagalo poznati razliko med rjavimi in belimi.

Najopaznejša razlika je barva, pri belih so bele tudi lamele pod glavo, pri rjavih pa na začetku svetle lamele z zorenjem gobe postanejo temnejše barve, piše N1 Zagreb.

Bele in rjave gobe so na splošno podobnega okusa, vendar obstajajo majhne razlike. Rjave imajo pogosto intenziven okus po gobah z močnimi zemeljskimi notami, okus belih gob pa je pogosto bolj nežen in manj izrazit.

Sorti se razlikujeta tudi po teksturi. Bele gobe so običajno nežne in imajo tanjšo kožico. Zaradi manjše vsebnosti vode so rjave gobe nekoliko trše.

To pomeni, da so obstojne dlje in se pri kuhanju manj skrčijo kot bele gobe.

Vrsti gob se v osnovi ne razlikujeta po vsebnosti hranilnih snovi. Tako bele kot rjave gobe so bogate z vitamini skupine B, minerali in rastlinskimi beljakovinami ter vsebujejo zelo malo kalorij.

Obe vrsti lahko enakovredno uporabimo v omakah, ocvremo kot prilogo ali uporabimo kot sestavino za solate ali sendviče.

Rjave gobe so običajno dražje od belih gob. To je posledica njihove počasnejše rasti. Pridelek je zato manjši, kar vodi do višjih cen v primerjavi s hitreje rastočimi belimi gobami.

Ne glede na barvo je gobe priporočljivo kupovati med junijem in oktobrom, ko so v sezoni in lokalno pridelane. Poleg tega je, kot svetuje N1 Zagreb, priporočljivo iskati ekološke izdelke, da se izognete uporabi kemično-sintetičnih pesticidov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!