Kateri položaj postelje nam omogoča najbolj trden spanec?

Navdih 19. Mar 202316:45
spanje, splanica
Profimedia

Kako urediti položaj postelje, da vam bo omogočil kar se da dober in globok spanec? Po nasvete smo se obrnili k modrostim feng šuj in vastu.

Stara kitajska filozofija pravi, da ustvarimo najboljše pogoje za življenje takrat, ko smo v harmoniji s prostorom, v katerem živimo. Razporeditev pohištva, položaj stvari in barve sten lahko povedo marsikaj o nas, poleg tega pa imajo velik vpliv tudi na naše počutje.

Zagovorniki feng šuja pravijo, da naj bi naš dom imel velik vpliv na naše delo, zdravje, družinske odnose in finance. Seveda nam ni treba celotnega doma popolnoma prilagoditi feng šuju – pomembno je le, da se izognemo nekaterim večjim napakam, zaradi katerih se doma počutimo slabše. Ena izmed takih je položaj postelje v spalnici.

Posteljo obrnite glede na vrata in okna

Položaj postelje v spalnici je pomemben, saj tam preživimo velik del svojega življenja. Poleg nočnega spanca se tja zatečemo tudi za krajše dnevne počitke, branje, ljubljenje …

Postelja nikoli ne bi smela biti ob tisti steni, na kateri so vrata v sobo. Ena ključnih stvari je, da bi iz postelje morali videti vrata v spalnico.

Prav tako postelja naj ne bi stala tik pod oknom (še zlasti če je prostor v pritličju). Pri tem gre predvsem za nezavedne občutke, ki jih lahko spodbujajo določene pozicije postelje. Če iz postelje vidimo vrata in okna, se počutimo varnejše, kot če so zunaj našega zornega kota.

Postelja naj bi bila le z eno stranico pritisnjena ob steno, priporočljivo je, da je to zgornji del, kjer so blazine in vzglavje. Najbolj optimalno je tudi, da leva in desna stran postelje nista prislonjeni ob steno in ima tako vsaka stran na voljo nekaj praznega prostora.

Kaj pa strani neba?

“Po splošnih naravnih zakonitostih je najprimernejše mesto za spalnico odraslih področje juga in jugozahoda, ki nam pomaga zagotoviti miren in trden spanec. Če si zakonca ali mladi par želita imeti otroka ali so morda pri tem težave, bi bila zelo ugodna postavitev spalnice na vzhod, saj je to področje plodnosti, življenja, ustvarjanja. Prav tako je vzhod tudi najprimernejša smer za otroke. Vendar so to zgolj splošne naravne zakonitosti, ki jih je treba povezati s tem, kar ustreza posamezniku,” pravi Tina Pipan, vastu svetovalka.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.