Kiti bi lahko pomagali pri iskanju Nezemljanov

Navdih 22. Apr 202409:09 0 komentarjev
kiti grbavci
Kiti grbavci (Foto: PROFIMEDIA)

Če bomo Zemljani kdaj sprejeli sporočilo iz vesolja, nam pri razvozlavanju načina komunikacije lahko pomagajo kiti, menijo raziskovalci nezemeljske inteligence.

Verjetno ste že slišali za program SETI, mednarodno združenje raziskovalcev, ki v vesolju iščejo sledi ali znake nezemeljske inteligence, s katero bi bilo mogoče komunicirati.

V okviru tega programa smo z Zemlje v vesolje poslali nekaj sporočil, ki zdaj potujejo po prostranstvih vesolja, in upamo, da jih bo kdo prestregel, razvozlal in nanje celo odgovoril.

Kaj pa, če bi mi dobili sporočilo iz vesolja? S pomočjo sodobne tehnike bi lahko ugotovili, da gre za umetno ustvarjen signal, veliko težje pa bi ga bilo razvozlati. Ljudje imamo včasih težave že pri komunikaciji med seboj, kaj šele z nekom, ki skoraj zagotovo razmišlja popolnoma drugače kot mi.

Znanstveniki pri programu SETI so tako dobili idejo, da bi nam pri tem lahko pomagali – kiti. Kako? Tudi s kiti ne znamo komunicirati, čeprav kaže, da imajo kiti bogato medsebojno komunikacijo. Prav to pa je osnova zamisli o tem, kako nam lahko pomagajo.

Če bi namreč lahko razvozlali, kaj se kiti pogovarjajo med seboj, bi lahko te izkušnje uporabili pri morebitni komunikaciji z Nezemljani. Kot piše portal iflscience.com, ekipa preučuje klice kitov grbavcev in upa, da bo izvedela, koliko informacij lahko posredujejo njihove vokalizacije, izmerila kompleksnost njihovega “jezika” in morda odkrila pravila komuniciranja, ki bi jih lahko uporabili za stik z Nezemljani.

Kiti grbavci so odraščali na istem planetu in ob isti zvezdi kot ljudje, vendar njihovi komunikacijski sistemi zagotovo niso človeški! Tako lahko svoje razmišljanje in pristop k odkrivanju inteligentnega življenja v vesolju razširimo zunaj okvirjev,” pojasnjuje SETI projekt na svoji spletni strani.

Kitu poslali sporočilo in nanj je odgovoril, toda ne vemo, kaj

Na podlagi znanja, pridobljenega v tem projektu, je ekipa v raziskavi, objavljeni novembra lani, poskušala navezati pogovor s kiti grbavci. S pomočjo podvodnih zvočnikov so jim znanstveniki predvajali klice v upanju, da bodo dobili odgovor. Čeprav je večina kitov klice ignorirala, se je kitovka po imenu Twain približala čolnu ekipe in ga obkrožila ter se oglašala. Kako je to bilo videti, si poglejte v spodnjem videoposnetku.

“Menimo, da je to prva takšna komunikacijska izmenjava med ljudmi in kiti grbavci v ‘jeziku’ grbavcev,” je takrat povedala Dr. Brenda McCowan s kalifornijske univerze v Davisu.

Kaj so se znanstveniki s kitom pogovarjali? Tega pravzaprav ne vemo. Ne vemo, kaj smo kitu povedali, če sploh kaj in kaj je pomenil njegov odgovor. Vendar je prišlo do nekakšnega poskusa komunikacije, pri čemer se je na podlagi kitovega vedenja in oglašanja zdelo, da se je kit odzval.

Ekipa upa, da bi nas poskus komunikacije s kiti lahko naučil nekaj o komunikaciji z inteligentnimi Nezemljani, iz te interakcije pa smo morda izvedeli nekaj o pripravljenosti drugih vrst na povratno komunikacijo in o tem, kakšna vrsta komunikacije je živalim morda ljubša. Pri komunikaciji s Twain so namreč ugotovili, da se je kitovka sčasoma začela dolgočasiti in na klice ni več odgovarjala. Zdaj upamo, da se tudi vesoljci ne bodo začeli dolgočasiti, če se bomo začeli z njimi pogovarjati, svoj članek zaključi portal IFL Science.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!