Oglaševanje

Paradižnikovi juhi dodajte to skrivno sestavino: dvakrat bolj bo kremasta in okusna

author
N1
18. sep 2025. 09:28
paradižnikova juha
Foto: PROFIMEDIA

Kako iz običajne paradižnikove juhe narediti kremasto poslastico? Skrivnost je v eni sestavini.

Oglaševanje

Ko zunaj zapiha hladen jesenski veter, je ena prvih jedi, na katero pomislimo, prav paradižnikova juha. To je tista topla, domača klasika, ki nas vedno pogreje. Čeprav jo lahko kupimo že pripravljeno v pločevinkah, domača različica skoraj vedno zmaga – tako po okusu kot po svežini.

A marsikdo ne ve, da obstaja preprost trik, s katerim bo ta juha še bolj kremasta in okus bolj uravnotežen. Ta skrivna sestavina je povsem običajna – soda bikarbona.

Oglaševanje

Zakaj soda bikarbona?

Jennifer Pallian, avtorica kulinaričnega bloga Foodess, je po številnih preizkusih ugotovila, da prav majhen ščepec sode bikarbone naredi čudeže. Ko jo dodamo paradižniku, nevtralizira njegovo naravno kislost, zaradi česar je juha prijetneje sladka in manj trpka. Poleg tega omogoča, da v lonec brez skrbi prilijemo mleko – ne da bi se sesirilo.

Še ena prednost? Čebula in paradižnik postaneta izjemno mehka, zato po miksanju dobimo svilnato, gladko teksturo. Ampak pazite – že četrt čajne žličke je dovolj. Če pretiravamo, juha dobi milnat okus, ki ga lahko popravimo le tako, da dodamo še več paradižnika.

Oglaševanje

Recept

Za pripravo popolne domače paradižnikove juhe boste potrebovali

  • 4 žlice masla
  • 1 sesekljano čebulo
  • 2 žlici gladke moke
  • 2 skodelici mleka (najbolje polnomastnega)
  • ¼ čajne žličke sode bikarbone
  • 550 g konzerviranih sesekljanih paradižnikov
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • sol po okusu

Priprava

Oglaševanje

V loncu segrejte maslo in dodajte čebulo ter pol žličke soli. Pražite približno 6 minut, da se zmehča, a ne porjavi.

Primešajte moko in kuhajte še minuto, nato pa počasi prilivajte mleko in mešajte z metlico, da se ustvari kremna osnova.

Dodajte paradižnike, sladkor in sodo bikarbono. Kuhajte, dokler se okusi lepo ne povežejo.

Oglaševanje

Juho na koncu s paličnim mešalnikom zmešajte do gladke teksture.

Rezultat je kremasta, a lahka juha, ki se odlično poda k popečenemu kruhu ali toplim sendvičem s sirom.

PODKAST O ZDRAVJU: Največja napaka pri prehrani, ki jo dela večina ljudi

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih