Popolno zimsko kosilo: recept za enolončnico z zeljem, ki bo navdušila vse

Navdih 10. Jan 202516:39 0 komentarjev
enolončnica z zeljem
Foto: PROFIMEDIA

V zimskem času ni boljšega od toplega, nasitnega obroka, ki pogreje telo in razveseli brbončice. Enolončnica z zeljem je prava zimska klasika, ki združuje preprosto pripravo in bogate okuse. Z dodajanjem leče, šampinjonov in posebnih začimb pa ta jed postane prava kulinarična poslastica, ki bo navdušila vse. Preverite preprost recept za popolno zimsko kosilo, ki bo ogrelo vaše srce in dom.

Zelenjavne enolončnice so priljubljena izbira za obrok, saj združujejo preprosto pripravo, bogate okuse in hranljive sestavine. Še posebej v zimskem času, ko potrebujemo nekaj toplega in hranljivega, je kombinacija korenja, zelene in svežega zelja odlična izbira. Z dodatkom zelene leče, ki je odličen vir rastlinskih beljakovin, pa enolončnica postane popoln obrok za kosilo ali večerjo.

Za dodatno globino okusa lahko poskrbite s panceto ali slanino, ki se lepo poda k zelenjavi. Ljubitelji bogatih okusov pa lahko jed obogatite z miso pasto, ki z značilno slano fermentirano noto povzdigne celoten obrok na višjo raven, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to okusno jed.

Sestavine

  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 500 g svežega zelja
  • 300 g šampinjonov
  • 200 g zelene leče
  • 100 g slanine
  • 2–3 korenja
  • 2–3 stebla zelene
  • 2–3 stroki česna
  • 2 žlici miso paste
  • 1 čebula
  • sol in poper po želji
  • rastlinsko olje po želji
  • gost grški jogurt za serviranje

Priprava

Slanino narežite na kocke in jo na segreti ponvi prepražite do zlato rjave barve. Ko je hrustljava, jo odstavite in odstranite iz lonca.

Na isti maščobi prepražite narezane šampinjone, dokler ne postanejo zlato rjavi. Tudi te odstranite iz lonca in jih prihranite za kasneje.

Po potrebi v lonec dodajte malo rastlinskega olja in prepražite drobno sesekljano čebulo, korenje in stebla zelene. Na srednjem ognju dušite približno 5–7 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Nato dodajte sesekljan česen in vse skupaj pražite še minuto.

Dodajte miso pasto in vse dobro premešajte. Nato vse skupaj zalijte z zelenjavno jušno osnovo.

V lonec stresite oprano in odcejeno zeleno lečo ter narezano zelje. Vrnite popraženo slanino in gobe, nato vse skupaj kuhajte na zmernem ognju približno 30 minut, dokler leča ni popolnoma kuhana.

Po okusu dodajte sol in poper. Pred serviranjem lahko enolončnico obogatite z žlico gostega grškega jogurta, ki bo poskrbel za kremasto noto. Odlično se poda tudi rezina domačega kruha.

Uživajte v tej topli in okusni jedi, ki vas bo prijetno pogrela in nasitila tudi v najhladnejših dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!