Preproste navade, s katerimi lahko vsak dan skrbite za zdravje

Navdih 18. Mar 202308:15
ženska
Profimedia

Čisto vsak dan imate priložnost, da zase naredite nekaj dobrega. Nekatere spodnje navade vam ne bodo vzele veliko časa, a lahko zelo pripomorejo k boljšemu zdravju.

Za zdravje lahko sami naredimo veliko in včasih je dovolj že nekaj minut. Če boste usvojili spodnje navade, bo vaše zdravje v dobrih rokah in lahko se izognete marsikateremu problemu.

Koliko navad lahko odkljukate?

Redno si umivajte roke

To vam je verjetno že prišlo v navado, ki jo morate vzdrževati. Z rednim umivanjem rok lahko preprečite marsikatero bolezen in se izognite okužbam, ko razsajajo virusi in bakterije. Na vaših rokah se vsak dan nabere veliko nečistoč, ko se dotaknete telefona, skupnih površin, računalnika, ključev, se peljete z avtobusom … Ne prenesite jih na obraz in si redno umivajte roke.

Pri nakupovanju preglejte sestavine

Ko želite izboljšati prehrano, pri nakupovanju preglejte sestavine živil, ki jih položite v svoj voziček. Je v njih veliko sladkorja ali soli, sredstev za vzdrževanje svežine, barvil? Potem niso ravno najboljša izbira za zdravje. Pozorni bodite tudi na sestavine, ki jih ne razumete. Sladice pa raje specite sami doma, ko boste lahko nadzorovali sestavine.

Poskrbite za sluh

Če boste že zdaj začeli skrbeti za svoj sluh, si lahko prihranite kakšno težavo v prihodnosti. Vedno poskrbite, da boste glasbo, televizijo in druge zvoke poslušali pri manjši glasnosti. Če je potrebno, uporabite čepke za ušesa. In ko potrebujete sprostitev, se odpravite v naravo – ta ne bo škodovala sluhu, saj zvoki narave pomirjajo.

Preverite ravni vitaminov

Pri zdravniku se lahko dogovorite za pregled krvi, ki bo pokazala vrednosti vitaminov v vašem telesu. Tako boste vedeli, česa imate dovolj in česa vam primanjkuje. Naredite seznam živil, ki vsebujejo vitamine, ki jih potrebujete, in jih uvrstite na jedilnik. O morebitnih prehranskih dopolnilih se pogovorite z zdravnikom.

Poskrbite za svojo kožo

Tako kot pri sluhu se vam bo prav tako obrestovalo, če vsak dan skrbite za kožo. Pa ne le za obraz.

Ne prhajte se s pretoplo vodo in predolgo, saj to lahko razdraži in izsuši kožo. Lahko se pojavijo celo rdečica in izpuščaji. Ko boste izpostavljeni soncu, kožo prej vedno zaščitite sončno kremo. Na obrazu naredite nego vsako jutro in vsak večer. Na sebi ne imejte prepotenih oblačil še dolgo po telovadbi ali drugi fizični aktivnosti, saj se bodo nabrale bakterije.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.