Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste si doma želeli pripraviti dobro obložen sendvič, ko ste odprli hladilnik in iz njega vzeli sir, pa ugotovili, da ga je že načela plesen? BBC je zbral tri nenavadne, a zelo koristne nasvete, kako siru podaljšati "življenjsko dobo".
Kocka sladkorja
Ko odprete sir, ki je zapakiran v embalažo, ga shranite v posodo za shranjevanje živil. Vanjo postavite še dve sladkorni kocki in poskrbite, da je posoda tesno zaprta.
Na tak način boste preprečili, da se bo vonj sira širil po celotnem hladilniku, kocki pa bosta absorbirali odvečno vlago. Tako boste poskrbeli, da bo sir dlje časa ostal svež. Če se kocki sčasoma stopita, posodo enostavno obrišite in dodajte novi sladkorni kocki.
Bel vinski kis
Kuhinjske papirnate brisačke rahlo namočite v bel vinski kis. Sir zavite vanje, nato pa vse skupaj postavite v plastično “zip” vrečko. Ta trik ne bo vplival na okus sira, bo pa preprečil razvoj bakterij in življenjsko dobo sira podaljšal za šest tednov.
Feta sir in slanica
Ko odprete paket feta sira, ga prestavite v kozarec. Dobro se obnese star kozarec za marmelado ali vloženo zelenjavo. Sir lahko narežete na koščke ali pa ga v kozarec shranite celega. Nato pripravite preprosto slanico: dve žlički soli raztopite v toliko hladne vode, da bo ta feta sir popolnoma prekrila.
Ko se sol raztopi, prelijte slanico čez feta sir, ki bo brez težav v hladilniku zdržal tri tedne.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje