So vaše ploščice polne trdovratnih madežev? To domače čistilo je idealno za vas

Navdih 06. Nov 202310:54 0 komentarjev
Čiščenje ploščic
Foto: PROFIMEDIA

Talne ploščice so resda enostavne za vzdrževanje, nikakor pa niso enostavne za čiščenje. Z domačim čistilom lahko tudi to neljubo opravilo postane lažje.

Trgovske police so polne čistil za ploščice, niso pa vsa enako učinkovita. Da bi privarčevali kakšen evro, je bolje, da doma pripravite čistilo, ki bo tudi nadvse učinkovito. Pri čiščenju talnih ploščic namesto sredstev za pomivanje ali običajnega čistila za tla raje uporabite alkohol. Zakaj?

Alkohol je namreč odličen nadomestek za čistilo, ki ga lahko uporabite takrat, ko opazite, da so vaše ploščice bolj umazane kot običajno – ko se na tleh vaše kopalnice pojavijo znaki plesni ali so ploščice na hodniku in v kuhinji lepljive.

Ne glede na vrsto umazanije je alkohol tisto sredstvo, ki vam lahko pomaga. To pa zato, ker doseže enak učinek, kot bi ga dobili z uporabo belila, a je bolj varen za tla. Belilo je namreč ena tistih kemikalij, ki se ji je treba izogibati pri čiščenju talnih ploščic, saj lahko razjeda njihovo površino in celo razbarva fuge.

Kako pripraviti domače čistilo?

Za pripravo domačega čistila na osnovi alkohola morate slediti naslednjim korakom: vedru tople vode dodajte 1 in 1/4 kozarca čistilnega alkohola, 2 in pol kozarca kisa in malo detergenta za pomivanje posode. Sestavine med seboj zmešajte in s čistilno krpo nanesite na ploščice.

Alkohol je učinkovito čistilo za tla iz več razlogov: uniči večino bakterij, virusov in glivic, razgrajuje olje in maščobo ter omogoči milu, da tovrstno umazanijo lažje odstrani. Ker pa je alkohol hkrati močno topilo, lahko odstrani tudi trdovratnejše madeže, poročanje Klix.ba povzema N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!