Ta petek bo Pogačarjev trg v Ljubljani znova preplavila Odprta kuhna. Že enajsta sezona kulinarične tržnice bo na enem mestu zbrala več kot 60 kulinaričnih ponudnikov, ki bodo obiskovalcem na voljo vsak petek med 10. in 21. uro. Med desetimi letošnjimi novostmi bodo obiskovalci lahko prvič preizkusili tudi slaščice svetovno znane chefinje in kuharske mojstrice Ane Roš.
Svetovno znana chefinja Ana Roš, ki se z restavracijo Hiša Franko ponaša kot lastnica dveh Michelinovih zvezd, bo obiskovalcem Odprte kuhne postregla s slaščicami iz Pekarne Ana na Slovenski cesti.
Direktor in ustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy je pred petkovim odprtjem povedal, da je ključni poudarek letošnje tržnice raznolikost in kakovost, predvsem v zadnjih letih pa se pri izbiri ponudnikov nagibajo k jedem za dušo in ugodje.
“Prizadevamo si, da sestavimo okusno mešanico svetovnih kuhinj, uspešnic ulične hrane in domačih jedi iz različnih slovenskih regij ter vse skupaj začinimo s ščepcem trendov in novosti,” je poudaril in najavil deset letošnjih novosti.
Pršut, ameriške palačinke in recepti babic
Ob kuharski mojstrici Ani Roš se bo v petek prvič predstavila tudi družinska gostilna Hiša Jerin, pri kateri bo mogoče poskusiti mehka svinjska lička z domačimi njoki. Med novimi ponudniki bodo tudi MEMON Prosciutto e Vino C, kjer pripravljajo izbor evropskih pršutov z zaščitenim geografskim poreklom, Juicy Marbles, ki se bodo predstavili z vegansko alternativo mesu, Boul, ki pripravlja sklede s piščancem, blanširanim lososom in piščančjim ramnom ter Gelateria DiMatteo, kjer bodo pekli ameriške palačinke.
Pri Sladkem Piskru bodo kuhali po receptih svojih babic, pri Dragon Street Food pa bodo obiskovalcem ponudili zmajske kurtoše, polnjene z najrazličnejšimi polnili, restavracija Breg bo med drugim stregla ostrige in šampanjec, pri Drinx.si pa bodo poskrbeli za izbor vin.
Peš ali s kolesom
Tudi letos Odprta kuhna nastaja z upoštevanjem načela trajnosti. Že pred leti so s petkovih dogodkov izločili plastiko, skrbijo tudi za ločevanje odpadkov, k trajnostnemu pristopu pri pripravi jedi pa spodbujajo tudi partnerje – to je mogoče uresničiti z lokalnimi in sezonskimi sestavinami ter zmanjševanjem količine odpadkov.
Kot je še poudaril Kochavy, lahko k trajnosti dogodka prispevajo tudi obiskovalci, in sicer tako, da dogajanje obiščejo peš, s kolesom ali javnim prevozom.
Kakor vsako leto bodo viške petkove hrane v sodelovanju s Slovensko filantropijo razdelili družinam v socialni stiski.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje