Velika večina ljudi jabolka in grozdje pred zaužitjem opere. A strokovnjaki pravijo, da bi morali enako storiti tudi z bananami, lubenicami in avokadom. Veste, zakaj?
Skoraj samoumevno je da sadje in zelenjavo, ki jo pojemo skupaj z olupkom, pred zaužitjem operemo. Na zunanjosti se nabirajo bakterije in umazanija, ki jih nedvomno nočemo zaužiti.
Strokovnjaki pa sedaj priporočajo, da temeljito operemo tudi sadje, ki ga običajno olupimo. Tako bi morali pred obedom na primer oprati banane, lubenico in avokado.
Kot piše portal Punkufer, debela lupina sadja otežuje prehod bakterijam ali umazaniji, ki pa jo lahko pri rezanju z nožem potisnemo v notranjost. Poleg tega lahko bakterije z rokami zlahka prenesemo na druge predmete, ki jih uporabljamo vsak dan in jih lahko od tam zanesemo v usta, oči ali nos.
Sadje in zelenjava sicer s pranjem ne bosta sterilna, vendar pa na ta način bistveno zmanjšamo tveganje za okužbo in odstranimo umazanijo, škodljivce, pesticide, herbicide ali voskasto plast.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje