Zakaj imajo ameriški krofi luknjo? Preverite ta odlični recept

Navdih 16. Feb 202310:30
krofi
Profimedia

Slovenci poznamo mehke, puhaste, polne krofe z obvezno marmelado, podobno kot Nemci, Avstrijci in Italijani na severu. Prav zdaj prihaja pustni čas, ko bo povsod dišalo po krofih, zato moramo o njih spregovoriti tudi podrobneje. Zakaj imajo na primer ameriški krofi luknjo?

Kuharski strokovnjaki pravijo, da bi za popolno pečenje notranjosti testa (ki ni tako lahko kot pri naših krofih) testo moralo ostati v olju dlje časa, zaradi česar bi se zunanjost zažgala. Z luknjo v sredini testa pa omogočijo, da se notranjost in zunanjost enakomerno spečeta, kar ustvari popoln ameriški krof. V čem se torej dve vrsti krofov razlikujeta?

Krofi
PROFIMEDIA

Predvsem v sredstvu za vzhajanje. Tortni krofi, tako imenovani zaradi slastnega okusa in teksture, so vzhajani s sodo bikarbono in pecilnim praškom, medtem ko so evropski krofi vzhajani s kvasom. No, pred vami je recept za ameriške krofe s svežim kvasom.

Ameriški krofi

krofi
Profimedia

Sestavine za 30 krofov:

Za testo:

  • 1 kocka (42 g) svežega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 500 g polostre moke
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlička naribane limonine lupine
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol
  • 50 g masla
  • olje za cvrenje

Za glazuro:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 100 g rdeče čokolade
  • pisana slaščičarska dekoracija

Priprava:

  1. Kvas, eno žlico sladkorja, polovico mlačnega mleka in dve žlici moke zmešamo in pustimo vzhajati na toplem. V skledo presejemo preostalo moko, dodamo preostali sladkor, rumenjake, limonino lupinico in limonin sok, ščepec soli, kvas in stopljeno maslo. Naredimo mehko testo, ki ga pustimo vzhajati na toplem približno eno uro.
  2. Po vzhajanju testo rahlo pregnetemo in pustimo počivati ​​10 minut, nato ga razvaljamo na približno 1 cm debelo ploščo in pustimo počivati ​​še 10 minut. Iz testa izrežemo kroge (10 in 6 cm) in v sredini vsakega izrežemo še manjši krog.
  3. V posodi segrejemo olje, v katerem ocvremo krofe. Pustimo, da se odcedijo in ohladijo na vpojnem prtičku.
  4. Na vroči vodni kopeli raztopimo čokoladno glazuro in vanjo izmenično pomakamo površino krofov.
  5. Preden se glazura strdi, potresemo s slaščičarskimi okraski ali pa jih poškropimo z drugo barvo glazure.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.